Zetva jecma - ПОЧЕЛА ЖЕТВА - ЈЕЧАМ "БАЦА" ОКО ПЕТ ТОНА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ПОЧЕЛА ЖЕТВА – ЈЕЧАМ „БАЦА“ ОКО ПЕТ ТОНА

pin - ПОЧЕЛА ЖЕТВА - ЈЕЧАМ "БАЦА" ОКО ПЕТ ТОНА

Жетва пшенице ће, према очекивањима пољопривредника, почети идуће недеље

Првих сунчаних дана после дугог периода нестабилног времена пољопривредници у Мачви су почели жетву јечма.

– Имао сам хектар под јечмом и како нисам пуно уложио, а још је предусев била пшеница пошто прошле године у пролеће нисам успео да на тој њиви посејем кукуруз, приносом сам задовољан.   Измерили смо приколицу и лепо сам се изненадио што сам добио 5,5 тона. Само сам у марту прихранио каном и других трошкова нисам имао – каже Марко Ђурић.

Пошто је неизвесно како ће родити кукуруз, овај пољопривредник је мудро одлучио да целокупан род јечма сачува за исхрану стоке.

– Цена је лоша, од 15 до 18 динара по килограму и не исплати се продавати. Кад на тавану имам хране за овце и свиње ја могу да будем миран. Време се потпуно променило, па је сигурније сачувати овај први усев који је стигао јер ко зна шта ће да буде до јесени – додао је Ђурић.

Владан Ђенадић је пожео јечам са пола хектара и добио око 3 тоне зрна.

– Какво је било време род је добар, ни да се хвали ни да се куди, а квалитет је слабији него прошле године иако је примењена максимална заштита и прихрана вештачким ђубривима – каже Ђенадић.

Најављене високе температуре до краја недеље убрзаће зрење пшенице, па би жетва,  према прогнозама пољопривредника, требало да почне идуће седмице. С обзиром на  неповољне временске прилике у последњих месец дана које су узроковале болести пшенице, очекује се мањи род и слабији квалитет хлебног жита, а велика непознаница је откупна цена овогодишњег рода.

Д.Г.

Related Images: