Svinje na njivi - У СЕМБЕРИЈИ РЕГИСТРОВАНА АФРИЧКА КУГА СВИЊА: ОПШТИНА БОГАТИЋ АПЕЛУЈЕ - ОПРЕЗ И У МАЧВИ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

У СЕМБЕРИЈИ РЕГИСТРОВАНА АФРИЧКА КУГА СВИЊА: ОПШТИНА БОГАТИЋ АПЕЛУЈЕ – ОПРЕЗ И У МАЧВИ

pin - У СЕМБЕРИЈИ РЕГИСТРОВАНА АФРИЧКА КУГА СВИЊА: ОПШТИНА БОГАТИЋ АПЕЛУЈЕ - ОПРЕЗ И У МАЧВИ

Након што је на девет пољопривредних газдинстава у Семберији, на подручју Бијељине, потврђено присуство афричке куге свиња, из општинске управе у Богатићу сточаре су упозорили на опасност ширења ове заразне болести у Мачви. Упозорење је упућено са разлогом јер су Богатић и Бијељина пограичне општине које дели само река Дрина, а поједини пољопривредници из пограничног места Бадовинци у Мачви  имају свиње на имањима у Семберији која катастарски припадају општини Богатић.

Сточари у Мачви су упозорени на симптоме заражавања животиња као што су повишена темпераура, црвенило коже (најчешће по њушци, ушима, репу, ногама, стомаку и слабинама), несигурност при ходу, отежано дисање, кашаљ, повраћање и дијареја.

– Апелујемо на сва пољопривредна газдинства на територији општине Богатић да пријаве надлежној ветеринарској станици сваки симптома заражавања вирусом афричке куге уколико  се појаве и обавезно да пријаве свако угинуће свиња било које категорије – наведено је у саопштењу општинске управе.

Афричку  кугу свиња шире људи, па је због тога упућен савет да се појачају мере дезинфекције обуће, опреме и алата на газдинствима и фармама и ограничити улаз на фарму другим лицима осим ветеринара и власника.

– Никако не би смели да купују прасад без ушних маркица, здравствених уверења и нарочио на нерегистрованим продајним местима – каже се у апелу мачванским пољопривредницима.

Помоћ се очекује од ловачких секција, па су ловци позвани да пријаве надлежној ветеринарској инспекцији ако уоче угинуле дивље свиње и лешеве домаћих свиња одложене у природи.

Афричка куга свиња се брзо преноси, веома је заразна и неизлечива болест од које заражене животиње угину или по налогу инспекције буду убијене што је велика економска штета за власника иако Министарство пољопривреде  исплаћује надокнаду.

Д.Грујић

Related Images: