Zetva jecma - ПОЧЕЛА ЖЕТВА - ПШЕНИЦА "ПОДБАЦИЛА", ЛОШИЈИ И КВАЛИТЕТ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ПОЧЕЛА ЖЕТВА – ПШЕНИЦА „ПОДБАЦИЛА“, ЛОШИЈИ И КВАЛИТЕТ

pin - ПОЧЕЛА ЖЕТВА - ПШЕНИЦА "ПОДБАЦИЛА", ЛОШИЈИ И КВАЛИТЕТ

Почела је жетва раних сорти пшенице, а родом и квалитетом хлебног зрна нису задовољни ни произвођачи ни млинари. Просечан принос по хектару на почетку жетве је око 5 тона што је мање него прошле године. На појединим парцелама је пожњевено тек 3, а више од 7 тона по хектару нису пожњели ни домаћини који су јесенас обавили сетву у оптималном року и применили потпуну агротехнику.  

– Ране сорте су подбациле па чекамо да видимо  да ли ће касније, које још нису сазреле, да дају  веће приносе. И квалитет је за сада слаб што потврђују вредности хектолитра које се крећу од јако ниских до средњих, а у ретким случајевима је  хектолитар већи од 76. Измерене су и екстремно ниске вредности, испод 60, док је влага у границама нормалних вредности – рекли су на откупном месту „Браћа Ружић“ у Дубљу.

Уз мањи принос пољопривреднике, а нарочито млинаре брине и лошији квалитет пшенице као  последица неповољних временских услова. Усеву нису погодовале честе, дуге и обилне падавине као и болести у време цветања које произвођачи нису могли благовремено да сузбијају јер су њиве биле натопљене кишом.

Осим тога, високе температуре протеклих неколико дана су „спржиле“ зрно и додатно умањиле квалитет, а нарочито садржај протеина због чега млинари предвиђају да ће и хлебно брашно бити лошијег квалитета од уобичајеног.

Пожњевену пшеницу пољопривредници лагерују у силосима млинских предузећа и још увек не могу да је продају и наплате пошто није позната откупна цена.

Д.Г.

Related Images: