1 1 3 - АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ЦРНОЈ БАРИ - У ПОМОЋ СТИЖЕ И ВОЈСКА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ЦРНОЈ БАРИ – У ПОМОЋ СТИЖЕ И ВОЈСКА

pin - АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ЦРНОЈ БАРИ - У ПОМОЋ СТИЖЕ И ВОЈСКА

Први случај афричке куге свиња регистрован је јуче у општини Богатић, у месту Црна Бара. Заражене су три свиње које је професионални рибар из Лознице држао у својој викендици удаљеној 5,9 километара од насеља.

– Он је одмах пријавио инспекцији да је једна свиња болесна са симптомима инфекције вирусом афричке куге. Узорак је позитиван и једно свињче је ноћас угинуло, а данас је обављена еутаназија преосталих оболелих животиња – потврдио је наш извор.

С обзиром на велику опасност ширења вируса у пречнику од 10 километара и у насељима Салаш Црнобарски и Глоговац, предузимају се хитне мере које уз локалну самоуправу спроводе ветеринарска инспекција, комунално предузеће, полиција, као и Војска Србије.

– Војска Србије ће обезбеђивати простор и надгледати транспорт у сарадњи са ветеринарским инспекторима, уз појачану сарадњу са полицијом – рекао је Теодор Теодоровић, заменик председника општине Богатић.

Власницима пољопривредних газдинства је упућен апел да сваку промену на свом газдинству пријаве надлежним ветеринарским инспекторима, као и да обављају дезинфекцију својих газдинстава, фарми и обора.

Данас је комунално предузеће у Црну Бару допремило цистерну са 1000 литара дезинфекционог раствора.

Д.Г.

Related Images: