predavanje crna bara - ДР ШОКЧАНИЋ У ЦРНОЈ БАРИ ГОВОРИО О СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ДР ШОКЧАНИЋ У ЦРНОЈ БАРИ ГОВОРИО О СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА

pin - ДР ШОКЧАНИЋ У ЦРНОЈ БАРИ ГОВОРИО О СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА

Први случај афричке куге свиња регистрован је у Црној Бари, која је најугроженије подручје за ширење заразе иако су свиње инфициране смртоносним вирусом откривене око 6 километара далеко од села.

С обзиром да је едукација пољопривредних произвођача о поступцима да се спречи ширење заразе једна од првих мера, у Месној заједници је вечерас окупљеним произвођачима о томе говорио доктор ветеринарске медицине Предраг Шокчанић.

Како смо објавили, данас је одржан радни састанак представника Војске Србије, Ветеринарског завода Шабац и општине Богатић на тему актуелне ситуације поводом појаве афричке куге свиња у Црној Бари и предузимању неопходних мера.

-Држави Србији и њеним органима који се баве очувањем здравља животиња (у овом случају свиња), остаје да у практичним и теренским условима спроведу добро познате и законом прописане мере и поступке, на стручан и што квалитетнији начин, како би ефекти
тих активности што пре зауставили даље ширење и појављивање ове болести
– наводи се у саопштењу општинске управе.

Теодор Теодоровић, заменик председника општине Богатић је потврдио да ће Војска Србије обезбеђивати простор и надгледати транспорт свиња у сарадњи са ветеринарским инспекторима, уз појачану сарадњу са полицијом.

-Локална самоуправа је у насељеном месту Црна Бара поставила дезинфекциона средства која могу да се преузму од стране грађана. Овом приликом апелујемо на сва пољопривредна газдинства на територији општине Богатић да сваку промену на свом газдинству пријаве надлежним ветеринарским инспекцијама – додаје се у саопштењу општинске управе поводом првог случаја афричке куге свиња у општини Богатић.

Д.Г.

Насловна фотографија: Славиша Пантелић

Related Images: