Publika1 1210x642 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

(ФОТО-ВИДЕО) „ХАЈДУЧИЈА“ СТАРОГ СЈАЈА – ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „ХАДУЧКО ВЕЧЕ“

pin - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"

Никола Остојић из Салаша Црнобрског  је у четвртак славио 22. рођендан, а ноћас  другу титулу „хајдучког харамбаше“!

Он је понос свог села и целе Мачве јер хајдучки вођа може да буде само најснажнији, најспретнији и најбржи момак, какви су били  хајдуци из дружине хајдука Станка о којима је у свом најчитанијем роману писао завичајни књижевник Јанко Веселиновић.

Nkola Ostojic 1 840x630 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"

Никола Остојић хајдучки харамбаша

Пред неколико хиљада људи који су се сјатили на обали Дрине у Црној Бари и традиционалну културно-туристичку манифестацију  „Хајдучко вече“ наследник хајдук Станка је исукао сабљу коју као награду кући носи победник  овог  јединственог надметања организованог први пут 1966. године.

– Као дете сам долазио да пратим такмичење момака и маштао да једног дана и ја постанем харамбаша. Трећи пут учествујем, а ово ми је друга титула. Победио сам и пре две године, а лане сам освојио друго место. Волим да се такмичим на овој манифестацији зато што негује традицију наше Мачве – прича Никола.

Skok u vis 1 840x630 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"

Скок у вис преко пања је једна од „хајдучких дисциплина“

Знао је да и осталих седам момака против којих се такмичи желе ласкаву  па се пет месеци посветио вежбама снаге и издржљивости. У даљ из места је скочио 3,26 метара па су из публике коментарисали „да има федере у ногама“, у вис преко пања попут лептира је скочио највише  – 121 центиметар. Уз дрво се  брзином муње попео за 4,06 секунди, а противнике је намучио и у борби на брвну, бацању камена с рамена и надвлачењу клипка.

Уз две сабље са хајдучких надметања у Црној Бари, Никола у својој колекцији има још две са такмичења за „Дубљанског војводу“ са манифестације подвећене Боју на Дубљу из Другог српског устанка и једну са хајдучког вишебоја у Гучи.

Pobednici 1 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"

Душан Пајичић, Никола Остојић и Милош Паунић

Душану  Пајичићу, студенту ДИФ-а из Бановог Поља је мало недостајало да постане харамбаша. Као и лане, освојио је друго место, док је треће место припало официру Војске Србије Милошу Паунићу који је харамбаша био пре седам година.

– Волео бих да се настави традиција овог такмичења јер треба да чувамо од заборава нашу прошлост. Овде се одувек такмиче најспретнији момци из Мачве, а долазе и из других крајева и публика  са великим интересовањем ишчекује ко ће да буде харамбаша – рекао је Душан.

Директорка Туристичке организације општине Богатић Марија Мартиновић је истакла да су поносни на  традицију, обичаје и наслеђе и задовољни што се манифестација вратила на „стазе старе славе“.

Уз хајдуке је ноћ на обали Дрине провело више хиљада људи из овог краја и гостију из региона.

И ове године у оквиру манифестације „Хајдучко вече“ приказани су свадбени обичаји старе Мачве. У културно-уметничком програму су наступили фолклорни ансамбли „Ђидо“, „Јелица“ из Црне Баре и ансамбл Дома културе из Прњавора, а на крају манифестације публика је уживала у концерту Баје Малог Книнџе.

Д.Грујић

Klipak 1 840x630 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"
Brvno 840x630 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"
Skok u vis 1 1 840x630 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"
Skok u dalj 1 840x630 - (ФОТО-ВИДЕО) "ХАЈДУЧИЈА" СТАРОГ СЈАЈА - ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ "ХАДУЧКО ВЕЧЕ"

Related Images: