5 5 - ОГЛАСИЛО СЕ КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ О ПОЖАРУ НА ДЕПОНИЈИ У БОГАТИЋУ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ОГЛАСИЛО СЕ КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ О ПОЖАРУ НА ДЕПОНИЈИ У БОГАТИЋУ

pin - ОГЛАСИЛО СЕ КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ О ПОЖАРУ НА ДЕПОНИЈИ У БОГАТИЋУ

На општинској Централној јавној депонији „Нишно Поље“ којом управља ЈКП „Богатић“ Богатић у недељу 20.08.2023. год. у јутарњим часовима дошло је до пожара који је пријавио дежурни радник на депонији – наводи се у саопштењу ЈКП „Богатић“ достављеног медијима и додаје:

Изласком на лице места установљено је присуство ватре на више места, као последица самозапаљивања услед високих температура или као последица паљења од стране несавесних сакупљача секундарних сировина.

Због присуства ветра пожар се брзо ширио захватајући велику површину под наслагама дугогодишње одлаганог смећа. Одмах су ангажовани сви расположиви капацитети ЈКП „Богатић“ уз ангажовање механизације „Ројал-Тријумф“ Богатић и велику помоћ Ватрогасне јединице из Богатића и Шапца.

Пожар је крајем дана стављен под контролу и спречено даље ширење. У касним вечерњим сатима дошло је до поновног ширења пожара у правцу запада претећи да се прошири на суседне парцеле под ратарским културама које се граниче са депонијом.

Поново су ангажовани ватрогасци који су по позиву веома брзо реаговали и спречили ширење ватре, која је захватила више од 50% површине депоније, односно око 3,5 до 4,0 хектара.

Данас су настављене активности на гашењу, али због велике површине која је захваћена пожаром и неповољних временских услова, тешко је дати процену када ће пожар бити угашен. Прилаз ватри је отежан и због великог присуства дима који се шири и према насељу.

На крају саопштења из ЈКП „Богатић“ је упућен апел:

Овим путем апелујемо на све грађане да не пале депонију ради сакупљања секундарних сировина, јер се у том случају прво појављује проблем са димом и несносним смрадом, а потом још већи са сагоревањем отпада и ослобађањем веома токсичних материја.

Опасност по здравље становништва, угрожавање животне средине и материјална штета због ангажовања свих служби је резултат таквог неодговорног поступања. Када је ваздух загађен, препоручује се да боравак напољу буде што краћи, посебно осетљивим групама попут старих, деце, људи са обољењима срца и плућа. О свим даљим предузетим корацима, јавност ће бити благовремено обавештена.

(Насловна фотографија – архива Мачва Прес)

Related Images: