Miroljub Kokic Car 1210x642 - "БРАВО, ЦАРЕ!" - МИРОЉУБ И ОВЕ ЈЕСЕНИ ИНВАЛИДИМА БЕСПЛАТНО СЕЧЕ ДРВА
ИСТАКНУТО ТРАКА

„БРАВО, ЦАРЕ!“ – МИРОЉУБ И ОВЕ ЈЕСЕНИ ИНВАЛИДИМА БЕСПЛАТНО СЕЧЕ ДРВА

pin - "БРАВО, ЦАРЕ!" - МИРОЉУБ И ОВЕ ЈЕСЕНИ ИНВАЛИДИМА БЕСПЛАТНО СЕЧЕ ДРВА

Мирољуб Кокић  је крунисан  за „ромског  цара“ пре двадесет година и од тада га цела Мачва поздравља са „Где си, царе“. Због његове хуманости сада му и честитају: „Браво, царе.“

Иако живи скромно и сваког дана се бори да заради за своју бројну фамилију Мирољуб трећу  годину бесплатно цепа и сече дрва особама са инвалидитетом и старим људима који немају новца да плате.  

– Од како сам набавио машине за сечење дрва улазим у велики број кућа па сам видео да има и сиромашнијих од мене, као и болесних и непокретних. Звали су ме неки и жалили се како су једва имали пара да купе дрва, па питају да цепање и сечење плате када приме пензију или социјалну помоћ. Онда сам одлучио да њима уопште не наплаћујем – прича Мирољуб.

Од септембра, када је почела сезона припремања огрева за зиму, Мирољуб је свакодневно на терену са својим моћним машинама за цепање и сечење дрва. Некад има мање,  некада више посла, а у просеку дневно исцепа 20 метара огрева. И уместо да се макар један дан одмори од тешког посла, он недељом  креће у своју хуману мисију.

– Не односи се то само на Роме, већ на све људе. Исцепаћу пет метара дрва и не треба ништа да плате, ни гориво што потрошим да стигнем до њих ни што потроши машина – додаје Мирољуб.

Његова хуманост и солидарност са старима и болеснима није изненадила људе у овом крају. Нема ко га не познаје као  поштеног и вредног  човека који се бори да заради комад хлеба радећи више послова током године. Од пролећа до јесени продаје играчке на вашарима, у јесен и зиму цепа дрва, а пред Нову годину и Божић продаје украсе и честитке.

– Нисам богат као прави цареви. Није све у парама, сви некако преживимо, али се лепо осећам кад некоме помогнем – скроман је Мирољуб.

Д.Г.

Related Images: