Vita Vitorovic - УГОВОРЕН БРАК МАЛОЛЕТНИХ РОМА ОКОНЧАН ОБРАЧУНОМ ПИШТОЉИМА У - СУДНИЦИ!
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

УГОВОРЕН БРАК МАЛОЛЕТНИХ РОМА ОКОНЧАН ОБРАЧУНОМ ПИШТОЉИМА У – СУДНИЦИ!

pin - УГОВОРЕН БРАК МАЛОЛЕТНИХ РОМА ОКОНЧАН ОБРАЧУНОМ ПИШТОЉИМА У - СУДНИЦИ!

У скоро пет деценија дугој каријери Витомир Виторовић, адвокат из Богатића заступао је хиљаде људи у предметима чији се број не може поуздано утврдити.

Сећа се многих процеса пред судом и клијената и уз опаску да је сваки био прича за себе присећа се, у детаље посебно занимљивог од пре тридесет пет година.
Пред Окружним судом у Ваљеву 1985. године је заступао породицу малолетне Ромкиње – „котларке“ из Богатића коју је силовао свекар из једног села у околини Уба.

– Њеног оца сам добро познавао од раније, па сам знао и какве су Роми „Котлари“ нарави, које обичаје поштују и шта су све спремни да учине, али да ће процес бити толико узбудљив да га се и данас сећам нисам могао ни да претпоставим. Било је ту свега: замислите кад на суђење дође више од педесет људи – мушкарци, жене, деца… Препун судски ходник, а они сви црни као угаљ, дугих бркова, сијају се главе од уља које су нанели на косу, око врата златни ланци, на рукама прстење, а из уста сијају златни зуби. Носили су и пиштоље, па се на крају, после изрицања пресуде умало није догодио и ватрени обрачун – прича Виторовић.
Према котларским обичајима девојчица са 14 година је стасала за удају, па су две породице из Богатића и Уба погодиле брак за ондашњих петнаест милиона динара. Завади, па касније и судском спору претходили су традиционални обичаји Котлара.

Vita 1000x2065 - УГОВОРЕН БРАК МАЛОЛЕТНИХ РОМА ОКОНЧАН ОБРАЧУНОМ ПИШТОЉИМА У - СУДНИЦИ!
Адвокат Витомир Виторовић Фото: Д.Грујић

Младожења је такође био малолетан и са својим оцем је дошао у Богатић да проси девојку. Договорили су се за петнасет милиона, које би пријатељи из Уба платили после прве брачне ноћи, ако се потврди да је будућа невеста девица. Све је то протекло како треба и после исплате свадбена поворка је кренула пут Уба – наводи Виторовић.
После неколико месеци младин отац доби позив од овог суда зато што се ћерка се изјаснила да више не може да живи са својим изабраником и жели да се врати родитељима. Котлари су, наиме, имали свој суд који је расправљао о међусобним споровима, а у то време заседао је у Јеленчи, код Шапца. На овом суду је „пресуђено“ је да млада може да се врати, али да њен отац од петнаест милиона бившем пријатељу мора да врати седам, што је овај прихватио.

У повратку у Богатић отац и мајка приметише модрице на ћеркином врату и она им се повери да је приморана да се врати кући зато што ју је свекар силовао. Вратише се назад у Јеленчу где су се са свекро обрачунали тако што су полупали његов комби и запретише да ће у болници извадити потврде о повредама и пријавити га због силовања. Тужилаштво је случај водило по службеној дужности, ја сам био њихов адвокат, а окривљени пријатељ из Уба ангажовао је Вељка Губерину – наставља Виторовић.
У Окружном суду у Ваљеву је одржано неколико претреса, а на завршном, када је свекру изречена казна трогодишњег затвора умало није дошло до обрачуна пиштољима.

-Са наше стране из Богатића је у Ваљево кренуло нас десетак, а са противничке стране је стигло око педесет људи. Пре почетка суђења ми смо сели у кафану „Краљевић Марко“, а наши противници у другу кафану поред. Судија није дозволио да публика присуствује расправи, па су сви чекали у судском ходнику. Када је изречена казна екипа бившег пријатеља је кренула на нас. Када је младин отац потегао два пиштоља разбежали су се куд који – завршава причу Виторовић додајући како је све изгледало смешно, али да су и „непријатељи“ са собом понели оружје могло је да се заврши и другачије.
(Д. Грујић)

Related Images: