8 mart ruza - Dr Milena Martinović: Snaga, lepota i tananost ženskog bića
ИСТАКНУТО МОЗАИК

Dr Milena Martinović: Snaga, lepota i tananost ženskog bića

pin - Dr Milena Martinović: Snaga, lepota i tananost ženskog bića

Biti majka, supruga, ćerka, sestra, baviti se odgovorno svojom profesijom, biti domaćica u krugu svoje porodice, odvojiti vremena za sebe, biti svoja. Mnogo je životnih uloga za jednu ženu. Svaka žena je jedinstvena, svet za sebe, ali ono što ženu čini ženom je zajedničko za sve žene.

 

Šta zapravo čini ženu drugačijom od muškarca? Da li je žena slabiji bol? Po čemu se žene između sebe razlikuju? Šta daje smisao njenom životu? Da li je žena koja je izabrala da živi sama može biti ispunjena? Da li treba staviti karijeru na prvo mesto? Kolike su granice ženske izdržljivosti? Kako praviti prioritete i izbore?

 

Ova pitanja su predmet mnogih diskusija, ali i omiljena tema naučnika, psihologa, endokrinologa, filozofa, umetnika. Naučno je dokazano da je osnovna razlika između muškarca i žene u polnim hromozomima. Žena poseduje XX hromozom, a muškarac XY. Posledica ovoga je različita hormonska osnova žene i muškarca. Žene imaju višak ženskih polnih hormona (estrogen i progesteron), a muškarce karakteriše testosteron.

Potvrđeno je da se žene bolje nose sa stresom, da imaju izraženu intuiciju, da su fizički otpornije, manje agresivne. Ženama je lakše da kažu šta osećaju, lako zaplaču, ali i opažaju detalje nevidljive muškom oku. Kod žena je sve čulnije i intenzivnije, svet je obasjan mnoštvom nijansi. Razlike su uslovljene anatomijom, hormonima, načinom na koji funkcioniše mozak, ali su i posledica tradicije i kulture, predrasuda, uverenja, načina vaspitanja.

Žene se suočavaju sa realnošću svakodnevnice iz različitih uglova. Bolje procenjuju situaciju, lakše „osete“ nečiji karakter. Verbalno su superiornije, lepše i živopisnije govore, imaju bogatiji rečnik. Brže razmišljaju, podjednako uspešno kao muškarci stiču nova znanja i veštine.

Ženski pol ima jači imunološki sistem, otporniji je na infekcije, a ako se razboli reaguje burnije i češće boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus).  Osim što su zdraviji pol, žene žive duže. Smatra se da estrogen štiti, a testosteron oslabljuje imuni sistem.

Ako mušku snagu čini akcija, odlučnost, agresivnost, ženu može da karakteriše pasivnost, blagost, toplina, osećajnost.

Djuricic slika 300x400 - Dr Milena Martinović: Snaga, lepota i tananost ženskog bića
Dragan Đuričić – Portret

Lepota, to je duševna dobrota

 

„Samo si lepota koliko si tajna

I samo istina koliko si žudnja“ (Dučić)

 

Očarani lepotom žene slikari su naslikali i obojili mnoga platna, a mnoge pesme, romani, nastali su u njenu čast. Ideal ženske lepote se menja kroz vekove. Bila žena zaobljena ili vitka, platinasta plavuša, belog tena i napućenih usana, raskošna crnka dugih nogu ili žena kose boje meda, preplanulog tena i zanosnih oblina, muškarce je ostavljala bez daha, žene su im se divile ili su im zavidele. U savremenom dobu film, televizija, masovni mediji, moda, ženu posmatraju pod lupom javne kritike, postavljaju visoke standarde. Prirodni izgled lica i tela više nije „in“ i krajem 20. veka u službu lepote osim kozmetike stupa i estetska hirurgija. Žena iz težnje ka savršenstvu počinje da menja svoje telo, misleći da će tako spojiti lepo i korisno, osetiti zadovoljstvo i ispunjenje kome nesvesno teži. Međutim, ima i onih koji smatraju da lepota žene nije (samo) u njenoj spoljašnjosti. Naime, lepota žene nije u odeći koju nosi, njenoj figuri ili frizuri. Lepota žene se ogleda u njenim očima jer su ona vrata njenog srca, mesto gde ljubav čeka da se pronađe i pokloni drugom biću.

Lepota žene nije u njenoj spoljašnjosti. Prava lepota žene je u njenoj duši. To je pažnja koja ona nesebično pruža, ljubav koju ona pokazuje.

 

Savršenstvo je neprijatelj dobroga

 

U novije vreme u trendu su samouverene, vrlo uspešne i veoma negovane poslovne žene. Međutim, ljubavni život takve žene ni izdaleka nije ispunjen i uređen kao poslovni. Ambiciozna, uspešna, često arogantna, ona je perfekcionista i uspešno obavlja vrlo odgovoran posao. Ovakve žene „svojom savršenošću“ drže na distanci muškarce. Oni su uplašeni jer misle da ne mogu zadovoljiti njene kriterijume. S druge strane one su očaravajuće, umiljate i šarmantne, ali se s vremena na vreme pretvore u prave „zloće“. Veoma su inteligentne, bistrog uma, ali opako oštrog jezika, često vrlo ljubomorne, zavidne, sklone manipulisanju. Okružene su brojnim udvaračima ali nisu u stanju da odaberu onog pravog.

Takva žena se nemilosrdno obračunava sa svakom suparnicom jer ne trpi žensku konkurenciju. Ona se retko istinski zaljubljuje jer ne dozvoljava sebi tu slabost, teži da kontrolišu svoja osećanja. Ukoliko se dogodi da nekoga zavoli, ona čini sve da uguši svoja osećanja. Da bi pridobio njenu ljubav, muškarac mora mnogo da se potrudi, a ako ne uspe da zadovolji njene stroge kriterijume on to vrlo skupo plaća.

Ona ne poznaje samu sebe jer od neprekidne borbe da bude najbolja, najlepša i najsnažnija, nema vremena da dođe u dodir sa sopstvenim osećanjima. Ma koliko da odaje utisak samouverene žene, ona duboko u duši pati. Nesrećna je. Vapi za ljubavlju. Od muškarca traži bezuslovnu ljubav koju u porodici u detinjstvu nije imala. Ispod gneva koji ispoljava prema svojoj okolini i tuge koju prikriva duboko u sebi, krije se ista mala nedovoljno voljena devojčica koja prvo mora da nauči da voli sebe kako bi naučila da voli i druge.

Related Images: