Glusci mapio.net  - GLUŠCI: Posle batinanja drškom od metle otkrivena teška porodična drama trinaestogodišnje devojčice
ИСТАКНУТО ТРАКА

GLUŠCI: Posle batinanja drškom od metle otkrivena teška porodična drama trinaestogodišnje devojčice

pin - GLUŠCI: Posle batinanja drškom od metle otkrivena teška porodična drama trinaestogodišnje devojčice

Trinaestogodišnju I.C. tetka tukla drškom od metle. Tek posle prijavljivanja nasilja saznalo se o izuzetno teškim porodičnim uslovima u kojima devojčica živi. Pomoć da odraste u normalnim uslovima kao njeni vršnjaci izazov je za sve društvene institucije!

 

Trinaestogodišnja I.C., učenica šestog razreda Osnovne škole „Cvetin Brkić“ u Glušcima prijavila je u ponedeljak najpre nastavnici na času, a potom i školskom pedagogu da je tri dana ranije, u petak, dobila batine od rođene tetka M.Z.

„Mačva Press“ saznaje da se devojčica  osmelila da prijavi nasilje kada je kroz prozor učionice ugledala policajce. Uzbuđeno je rekla nastavnici koja je držala čas da hoće da prijavi policiji kako ju je tetka tukla drškom od metle i da se plaši da će ponovo dobiti batine kada se iz škole vrati kući.

Navela je da je tučena zato što je tetka mislila da je uzela njene gumice za kosu.

Devojčica je pregledana u ambulanti u Glušcima, a potom u prisustvu socijalnog radnika Centra za socijalni rad iz Bogatića je dala izjavu u policijskoj stanici u Bogatiću.

Lekarskim pregledom je potvrđeno nasilje nad devojčicom. Osim ogrebotina, doktorka je konstatovala više hematoma veličine oko 2 cm na rukama i potkolenici, koji su po njenom mišljenju nastali tri do četiri dana ranije.

Posle intervencijom hitne službe Doma zdravlja i policije tetka M.Z. je sprovedena na psihijatrijsko odeljenje bolnice u Šapcu, a u sudskoj knjizi je evidentirano nasilje u porodici. Po završetku istrage policija će podneti krivičnu prijavu tužilaštvu.

Tek je nasilje nad maloletnom I.C. otkrilo teške uslove i porodičnu dramu u kojoj je odrastala, a o čemu do tada nije bila upoznata nijedna nadležna državna ustanova!

Devojčica je duže vreme u domaćinstvu jedina bila zdrava, a svi oko nje su bili bolesni. Majka boluje od multipla skleroze i prikovana je za invalidska kolica, a tetka je težak bolesnik i leči se poslednjih godinu dana. Baba i deda, odnosno majčini i tetkini roditelji  preminuli su jedno za drugim u razmaku od mesec dana u januaru i februaru ove godine.

Pošto je tetka trenutno u bolnici, a devojčica je ostala u kući sama sa bolesnom majkom, Centar za socijalni rad je odmah angažovao medicinske sestre „Karitasa“ da obema pruže negu i pomoć u kući. Međutim, teški porodična porodična situacija u kojoj se I.C. našla sa svojih samo 13 godina, zahteva i svaku drugu pomoć da bi mogla da ima  normalan život, kao ostali njeni vršnjaci.

Ovaj težak slučaj je veliki izazov za društvo i institucije koje bi morale da učine sve i spasu jedno mlado biće na početku životnog puta.

D. Grujić

Foto: Glušci (izvor mapio.net)

Related Images: