Dom zdravlja internet - Maler do malera u Domu zdravlja u Bogatiću - rendgen popravljen, mamograf u kvaru pet meseci
ИСТАКНУТО ТРАКА

Maler do malera u Domu zdravlja u Bogatiću – rendgen popravljen, mamograf u kvaru pet meseci

pin - Maler do malera u Domu zdravlja u Bogatiću - rendgen popravljen, mamograf u kvaru pet meseci

Mamograf u Domu zdravlja je u kvaru i ne radi poslednjih pet meseci, pa su sve žene iz opštine Bogatić uskraćene za preglede koji su najvažniji za ranu dijagnostiku raka dojke.

Japanska vlada je u junu 2011. godine poklonila Domu zdravlja mamograf u okviru nacionalnog programa „Srbija protiv raka“. Pet meseci uređaj nije u funkciji jer se pokvario aparat za razvijanje filmova. Serviseri su konstatovali da je kvar na ovom visoko soficisitranom aparatu veći i procenili da bi popravka koštala oko 600.000 dinara. Po njihovom mišljenju više bi se isplatila nabavka novog aparata čija je cena oko 800.000 dinara.

Iz  Fonda zdravstvene zaštite na zahteve da se plate popravke uglanom odgovaraju da to treba da učini opština. Dom zdravlja se dopisuje sa Fondom zahtevajući da se ipak odobri refundacija troškova popravke ili nabavke novog aparata za razvijanje filmova, a ambasadi Japana je upućena molba za donaciju.

– Ukoliko ne dobijemo pozitivne odgovore, moraćemo sami da platimo troškove popravke ili kupimo novi uređaj. Mamografski pregledi su osnovni u ranoj dijagnostici raka dojke, a ovde su se pregledale i žene iz sela šabačke opštine, pa smo očekivali razumevanje Fonda da nam se odobre sredstva za popravku i što pre počnemo da obavljamo preglede – ističu u Domu zdravlja.

Kad maler potera, skupi uređaji stradaju jedan za drugim. Nedavno je na rendgenu zamenjena katodna što je koštalo 1,3 miliona dinara. Dom zdravlja je popravku platio sopstvenim sredstvima i predao zahtev Fondu zdravstvene zaštite za refundaciju, a osiguravajuće društvo neće da isplati naknadu štete zato što je rendgen star preko trideset godina.

U službi radiologije sada se rade skopije i pacijenti ne moraju zbog ovog pregleda da putuju u Šabac.

D.G.

Related Images: