skola bogatic1 e1568835184416 - "Рупа" у закону  - малу матуру славе у ресторану!
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

„Рупа“ у закону – малу матуру славе у ресторану!

pin - "Рупа" у закону  - малу матуру славе у ресторану!

Прослава завршетка осмогодишњег школовања, познатија као „мала матура“, по Закону о основном образовању и васпитању може да се организује само у школи или у установама културе.

И док ће школе у Црној Бари, Клењу, Дубљу и Глушцима (у Бадовинцима још није одлучивано о томе) организовати матурску прославу у својим просторијама, матуранти ОШ „Мика Митровић“ из Богатића прославиће крај школовања – у ресторану!

Школа, наиме, не организује прославу, већ је то препустила родитељима матураната. Њима закон не одређује где могу да организују славље, али су да би скинули одговорност са школе, о томе потписали писану изјаву!

– Чланови Ђачког парламента су тражили од руководства школе да се прослава организује изван установе. Родитељи матураната су о томе информисани на родитељском састанку и том приликом смо им јасно рекли да то није у складу са мишљењем Министарства просвете и да школа неће организовати прославу изван школскиџ просторија – каже директор школе Божидар Цмиљановић.

Само четворо од 95 родитеља је било против организовања прославе у ресторану (некадашњи хотел). Све трошкове – закуп, храну, пиће и музику платиће родитељи.

– О томе је упознат и школски одбор. Практично, школа не организује прославу и не сносимо никакву одговорност нити смо прекршили закон. Наставници које матуранти и њихови родитељи позову биће гости у ресторану. Биће двадесетак колега присутно и  бринуће о безбедности деце те вечери као да су у школи. Биће ангажовано и професионално обезбеђење – додаје Цмиљановић.

Утисак је да је и руководству школе лакнуло што ће се матура славити у ресторану преко пута, јер је ранијих година када се прослављало у школској кухињи скоро увек било инцидената. Осим што су воајери кроз прозоре ометали славље и разбијали стакло, пошто има велики број прозора ни присуство дежурних наставника није могло да спречи „убацивање“ алкохола.

Ресторан у којем ће се прослављати матура биће закључан и до фајронта неће моћи да се напусти, па ће бити скоро немогуће да се унесе алкохол или да незвани посетиоци изазову инцидент.

И док у другим школама већ трају припреме за организацију матурске вечери, у ОШ „Вук Караџић“ о томе још нису ни разговарали.

– Крај је школске године и ученици треба да се посвете поправљању оцена, а не да сада мисле на матуру. На првом састанку који ћемо са родитељима организовати наредне седмице предочићемо им став нашег Министарства да се прослава организује у школи. Уколико родитељи и ученици буду желели другачије, препустићемо им организацију и одговорност, а ми ћемо отићи као гости – рекао је Владимир Росић, директор школе.

Д. Грујић

Related Images: