Stanko naslovna - ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР СТАНКО ТРИВУНОВИЋ, СТАРЕШИНА ЦРКВЕ  У КЛЕЊУ: ВЛАДИКА НИКОЛАЈ - БОГОВИДАЦ
ИСТАКНУТО МОЗАИК ПОГЛЕДИ

ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР СТАНКО ТРИВУНОВИЋ, СТАРЕШИНА ЦРКВЕ У КЛЕЊУ: ВЛАДИКА НИКОЛАЈ – БОГОВИДАЦ

pin - ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР СТАНКО ТРИВУНОВИЋ, СТАРЕШИНА ЦРКВЕ  У КЛЕЊУ: ВЛАДИКА НИКОЛАЈ - БОГОВИДАЦ

ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР СТАНКО ТРИВУНОВИЋ, СТАРЕШИНА ЦРКВЕ У КЛЕЊУ

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ – БОГОВИДАЦ

Поводом обележавања годишњица владике Николаја Велимировића у Архијерејском намесништву мачванском

 

Који је значај за цркву и ученике веронауке што је прво Саборовање посвећено владици Николају Велимировићу?
– Наше архијерејско намесништво мачванско има част да направи спој између младости и цркве, тј. спој традиције, културе и вере. Јер, управо дело светога владике Николаја Охридског и Жичког, чији јубилеј прослављамо, јесте усмерено на младост, на национално биће, на целокупно културно биће нашег народа. Овим јубилејом ћемо, надамо се, приближити веру деци и целокупном народу, а уствари је вера та која нас везује за небо и за живот вечни.

Може ли се владика Николај сматрати једним од највећих српских теолога?

– Не само теолог. Он је једна од личности која, сигурно, после Светог Саве својим делом, својом теологијом, простим народним језиком, не само да је веру појаснио, већ у народу приближио, тако да заслугом Св. Николаја вера се у протеклом веку итекако чувала, народ при својој светој цркви, која је била нослац кроз историју нашег народа културе, традиције, просвете и свега другога, и све што је народ проживљавао и црква је проживљавала, и све што се дешавало цркви то се нужно, нажалост ако је било лоше, дешавало и народу.

У својим делима, посебно у «Небеској литургији» Николај Велимировић је пророчански указао на девијације чији смо сведоци данас, после скоро једног века?

– Свети владика Николај, као и сваки други који је достигао светост кроз овоземаљски живот и својим животом, искуством, вером, кроз заједницу са Богом, не само да је боговидац, него је сигурно, преко њега нама, потоњим генерацијама откривао оно што ће се десити. Да ли ћемо то назвати даром пророштва или уствари Божјим промислом, зависи како то умемо да разумемо и схватимо , Сигурно да Господ не заборавља ниједног човек, па чак и највећег грешника, него жели да се сви људи спасу. Управо преко знаменитих људи који су се родили на Земљи, поживели земаљским животом, Господ нам преко њих даје знак да заиста је светост достижна и да је вечни живот достижан.
На нама је да достигнемо светост свога живота, тј. да узрастемо у меру раста Христовог. Свети владика Николај нас управо на то цело време и упућује и усмерава. Посебно наш српски народ из кога је потекао.

Related Images: