Zec u dunjama - Зечеви на суду - оглођали 900 садница дуње!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Зечеви на суду – оглођали 900 садница дуње!

pin - Зечеви на суду - оглођали 900 садница дуње!

[bws_googleplusone]Због тога што су зечеви оглођали 900 садница  дуње, Ловачко удружење „Мачва“ из Богатића, исплатило је власнику воћњака 740.000 динара одштете.

У зиму 2012. године, која се памти по високом снегу и леденим данима, зечеви су, у потрази за храном, у воћњаку В.О. у Глушцима направили прави „масакр“ над младим садницама дуње. Од хиљаду воћака 900 се осушило. Сваку садницу је воћар појединачно заштитио мрежом, али пошто је снег био висок преко пола метра, уз то и залеђен, зечеви су младе саднице оглођали при врху. Од 1000 садница 900 се осушило. О.В. је од Ловачког удружења затражио накнаду штете да би обновио засад. Када није успео да са руководством Ловачког удружења постигне вансудски споразум, ангажовао је адвоката и повео парницу.

– Он је тужио Ловачко удружење са захтевом да му се надокнади штета, а пре тога је, да би избегао повлачење по суду,  покушао да  постигне споразум. Они нису прихватили, а суд је 2013. године у првостепеном поступку одбио тужбу у целости. Уложили смо жалбу Апелационом суду у Новом Саду који је усваја и враћа предмет на поновно одлучивање судској јединици у Богатићу. Овог пута судија је пресудио да Ловачко удружење исплати одштету од 280.000 динара уз образложење да је и власник воћњака делимично крив за штету коју су зечеви причинили – прича адвокат Радосав Шобић.

Шобић и његов клијент нису били задовољни, па су уложили жалбу Апелационом суду. У априлу ове године преиначена је одлука суда у Богатићу и у целости прихваћен њихов захтев. Ловачко удружење је обавезано да власнику воћњака исплати укупно 466.768 динара одштете, а због  камате, трошкова вештачења и судског поступка, каса Ловачког удружења је, на крају, „олакшана“ за укупно 740.000 динара!

Д. Грујић

 

Related Images: