Istrazna busotina vodovod Naslovna - Први резултати истраживања - "водоносни хоризонт" на дубини између 56. и 74. метра
ИСТАКНУТО ТРАКА

Први резултати истраживања – „водоносни хоризонт“ на дубини између 56. и 74. метра

pin - Први резултати истраживања - "водоносни хоризонт" на дубини између 56. и 74. метра

[bws_googleplusone]

Први резултати добијени на истражној бушотини пијаће воде на изворишту ЈКП „Богатић“ су охрабрујући.

– Десет дана након што су почели, истражни радови су завршени на 106 метру дубине. На основу каротажних мерења потврђено је присуство веома моћног водоносног хоризонта на дубини од 56 до 74 метра у песковима и шљунковима који су заштићеним горњим слојем глина дебљине веће од 20 метара. Одлучено је да се пијезометарска конструкција угради до 78 метара и да нема потребе да се каптирају дубљи слојеви – каже Милош Мијатовић, технички директор ЈКП „Богатић“.

Milos Mijatovic 300x400 - Први резултати истраживања - "водоносни хоризонт" на дубини између 56. и 74. метра Istrazna busotina vodovod 1 1 - Први резултати истраживања - "водоносни хоризонт" на дубини између 56. и 74. метра

                                                                                                         Милош Мијатовић 

На бушотини је обављено испирање и узети узорци воде за хемијску и бактериолошку анализу.

– Резултате анализе ће стићи ових дана и очекујемо да буду повољни. После тога извођачи радова могу да наставе са радовима на изради експлоатационог бунара – каже Мијатовић.

За наредну годину је планирано проширење изворишта пијаће воде. Мијатовић објашњава да то подразумева израду неопхдне пројектне документације и елабората о резервама подземних вода које се могу експлоатисати новим бунаром. Укључивање новог бунара, поред постојећа три у систем производње, могуће је по завршетку свих истражних, грађевинских и електро радова.

Истражни радови на новом бунару спроводе се у оквиру плана проширења капацитета постојећег изворишта за снабдевање становништва општине Богатић пијаћом водом и побољшања квалитета воде која се дистрибуира до славина, пре свега са циљем смањења концентрације нитрата.

Istrazna busotina vodovod tabela - Први резултати истраживања - "водоносни хоризонт" на дубини између 56. и 74. метра
Моћан водоносни хоризонт између 56 и 74 метра дубине

Пројекат су урадили стручњаци са Рударско-геолошког факултета у Београду, а Општина Богатић је око 6 милиона динара издвојила за истраживања и изградњу експлоатационог бунара.

Д.Грујић

 

Related Images: