Mapa Bogatic - Ако нисте знали: Богатић први пут споменут у аустријском попису пре три века!
ИСТАКНУТО МОЗАИК

Ако нисте знали: Богатић први пут споменут у аустријском попису пре три века!

pin - Ако нисте знали: Богатић први пут споменут у аустријском попису пре три века!

Општина Богатић данас има укупно 14 насеља. Свако их зна набројати, али ко зна када су настала имена насеља. Ево када се први пут спомиње име данас општинског центра – Богатића!

После трогодишњег рата између Турске  и Аустрије 1716-1718. године, источна и северозападна  Србија, па и Мачва, падају под аустријску власт. Управо тада, 1718. године, у попису који су Аустријанци обавили у шабачком дистрикту први пут се помиње село Богатић, са 44 куће.

По овом документу може се закључити да је Богатић основан раније, крајем 17. века, али је према досад познатим изворима име Богатић први пут споменуто у попису који је спроводио аустријски пуковник Најперт.

Богатић је за време аустријске владине имао своју локалну управу на челу са кнезом. Први познати кнез Богатића био је из фамилије Дермановићи, данас Дрмановићи.

Тадашњи Богатић се налазио разбацан на више места, што је потврђено археолошким ископавањима. Поред Богатића, у аустријском попису се помињу се имена села Глушци са 9 кућа, Метковић 38 и Узвеће са 28 кућа.

Нешто више података о селима у Мачви у периоду од 1717. до 1739. године сазнаје се из Лангерове географске карте објављене у Бечу 1889. године (J. Langer, Serbien unter der keiserlichen Regierung 1717-1739, Mittelunger des KK Kriefsarhivs, NF, III Band, Wien, 200).

На овој мапи су забележена насеља Богатић, Али-агин Салаш (Салаш Црнобарски), Беговци и Бадовинци, Мали Метковић (Белотић), Глоговац, Глушци, Совљак, Узвеће и Мачвански Метковић.

С.Л.

Related Images: