Filmska traka Naslovna - У Мачви више нема биоскопа - ево када је у Богатићу приказан први филм!
ИСТАКНУТО МОЗАИК

У Мачви више нема биоскопа – ево када је у Богатићу приказан први филм!

pin - У Мачви више нема биоскопа - ево када је у Богатићу приказан први филм!

[bws_googleplusone]

Да ли сте знали да је први неми филм у Богатићу приказан 1930. године?

У Богатићу, као и околним селима, годинама уназад не раде биоскопи. Филмске пројекције на белом платну у домовима културе у селима и Културо-образовном центру у Богатићу давно су изгубиле трку са савременим достигнућима, пре свега интернетом и дигиталном телевизијом. Одавно су затворене и видеотеке у којима су се изнајмљивали филмови на VHS тракама, а нешто касније наснимљени на CD и DVD.

Да ли знате када је у Богатићу приказан први филм?

Забележено је, по причи познатог адвоката Илије Дражића, у то време студента, да је први пут филм приказан у кафани Драгића Јокића у Богатићу 1930. године. Тада су „хит“ били неми филмови, а приказивали су их путујући оператери који су били права атракција.

Уочи рата у Богатић је стигла и прва кино-апаратура, коју доноси Лука Туфегџић.  Туфегџић је успео да прикаже и неке совјетске филмове, а поједине представе нису наплаћиване да би филмове видело што више сељака. Полицији се није допало што се биоскоп користи за пропаганду и подизање политичке свести мачванских сељака, па је забрањивала рад биоскопа на одређено време.

С.Л.

 

 

Related Images: