Pozar Sovljak Naslovna - Велики пожар у Совљаку - десет сати борбе са ватром!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Велики пожар у Совљаку – десет сати борбе са ватром!

pin - Велики пожар у Совљаку - десет сати борбе са ватром!

[bws_googleplusone]

У великом пожару у домаћинству Владана Ђорђевића у Совљаку изгорело је око 240 квадрата крова на економским објектима, 3000 бала сена и 1000 бала сламе. Механизација само оштећена, пошто је брзо извучена, а присебношћу домаћина и уз помоћ комшија убрзо по избијању пожара спашено 16 бикова. Ђорђевић захвалан ватрогасцима из Богатића и Шапца који су ватру гасили пуних десет сати, као и бројним комшијама који су помагали у обуздавању ватрене стихије. Узрок пожара још није познат.

 

Сено и слама на тавану економског објекта у којем Ђорђевић тови 16 бикова запалили су се јуче око 14 часова. Он се у то време налазио у башти, у дубини дворишта и док је чекао да стигну ватрогасци из Богатића, са пријатељима и комшијама цревом за заливање баште је гасио пламен. Суво сено и слама су брзо горели. Ватра се ширила и хватала греде и  кров штале и сењака.

Pozar Sovljak2 - Велики пожар у Совљаку - десет сати борбе са ватром!

– Ватрогасци су стигли брзо након што смо их позвали. Храбро су се пробијали кроз ватру и борили се са њом скоро до поноћи, читавих десет сати, док је нису угасили. Свака им част! – истиче Владан.

Срећа у несрећи је што је на штали бетонска плоча, а кров покривен црепом. Ватрогасци су спречили да се пожар прошири на суседне економске објекте који су зидани у низу, као и на куће у околини. Око 50 Владанових пријатеља, комшија и рођака били су ту да помогну и баштенским цревом помогну ватрогасцима. Уз ватрогасце са два возила из Богатића, у борби са ватром интервенисали су и ватрогасци из Шапца са једним возилом.

Pozar Sovljak 1024x683 - Велики пожар у Совљаку - десет сати борбе са ватром!

– До поноћи смо се борили са ватром, а пошто је дувао ветар, згариште је током целе ноћи тињало. Ока нисмо склопили. Од јутрос чистимо  и извлачимо ђубре са два трактора. Пре подне смо на депонију одвукли више од 30 приколица – наставља Владан, захваљујући ватрогасцима из Богатића и Шапца, али и свим комшијама који су притекли у помоћ.

Pozar Sovljak1 1024x683 - Велики пожар у Совљаку - десет сати борбе са ватром!

Штета је огромна. Изгорело сено које је спремио за зиму вреди најмање шест, а кров на оба објекта бар још седам – осам хиљада евра.

У осталим објектима, које ватра није захватила, сачувана је мања количина сена и сламе. За тов бикова ипак неће бити довољно, али су поједине комшије и рођаци већ понудили да помогну и уступе Ђорђевићу сено и сламу.

Д.Грујић

Фото: Иван Радоњић

Related Images: