Badnje vece Naslovna - Добро дошло Бадње вече
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

Добро дошло Бадње вече

pin - Добро дошло Бадње вече

[bws_googleplusone]

Бадње вече означава почетак прославе Христовог рођења. У православним храмовима се, по традицији, организује паљење бадњака, а Бадње вече се у кругу породице обележава уз више симболичних обреда.

На Бадње вече се поздравља и отпоздравља са „Добро дошло Бадње вече“. У кућу се уносе печеница, слама и бадњак. Слама нас подсећа на рођење Христово у пећини, а бадњак симболизује  дрво којим су пастири грејали Христа по рођењу у Витлејемској пећини. Када се унесе у кућу, бадњак се ложи да би гранчица прегорела. Из куће се износи после три дана или се исече и положи у ватри.

Величина бадњака није важна. Људи греше па у кућу уносе велике гране, а још већу грешку чине када га бацају у контејнер или на сметлиште. То је скрнављење бадњака и зато је сасвим довољно унети у кућу гранчице бадњака.

На Бадње вече сви укућани треба да буду за трпезом. Служи се посна храна, уз свећу на столу, а пре вечере се пева тропар „Рођење Христово“ или чита оченаш.

Посном трпезом, односно уздржавањем од мрсне хране, на Бадње вече, дочекује се рођење Христово и најрадоснији празник. Рођење је симбол нашег битисања. Да се Христос није родио не би би било ни крштења, ни васкрсења, ни нас.

Д.Г.

Related Images: