Zavet potomcima Naslovna - НОВЕ КЊИГЕ: Залог потомцима - сведочанство о Клењанима у ратовима од 1912. до 1918. године
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

НОВЕ КЊИГЕ: Залог потомцима – сведочанство о Клењанима у ратовима од 1912. до 1918. године

pin - НОВЕ КЊИГЕ: Залог потомцима - сведочанство о Клењанима у ратовима од 1912. до 1918. године

[bws_googleplusone]

У издању Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. и Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“ из Богатића, објављена је књига „Залог потомцима“, аутора Драгана Јосиповића и Милована Којића.

Истраживачким радом Јосиповић и Којић су прикупили значајну, до сада необјављену грађу о ратницима из Клења у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

– Ако је мачванско село Клење једино у општини Богатић које нема споменик изгинулим ратницима у ратовима Србије 1912-1918. године, та неправда је, сигуран сам, исправљена књигом Залог потомцима. Штавише, њоме је подигнут монументални меморијал – написао је  у рецензији др Радомир Поповић из Историјског института.

У уводном делу књиге је подсетник на Балканске ратове, Први светски рат, повлачење српске војске и албанску голготу и пробој солунског фронта.

Објављен је списак погинулих и умрлих ратника из Клења у ратовима од 1912. до 1918. године-

Први пут су, у  централном  делу  књиге публиковане биографије 73 носиоца Албанске споменице из Клења који су преживели ратове и учесника рата који су били  у заробљеништву. Објављене су и оригинилане фотографије већине бораца и сви доступни подаци о ратним јединицама, породичном статусу, напредовању, одликовањима и смрти, на основу званичних матичних евиденција.

– Истраживању је умногоме помогао списак носилаца Албанске споменице који је сачуван захваљујући породици Душана Дула Дурмановића и његовом стрицу Богољубу Дурмановићу, једном од носилаца Споменице, који је водио евиденцију – каже Драган Јосиповић.

Посебно интересантан део књиге су подаци о потомцима ратника.

– Подаци о потомцима и сродницима изгинулих и преживелих ратника односе се на укупно  417 учесника ратова, од којих је 331 погинуо, а 73 су били носиоци Албанске споменице – наводи аутор овог поглавља Милован Којић.

Бригадни генерал Драгослав Лацковић у рецензији је истакао како, поред истраживачких поглавља о борцима и њиховим потомцима, посебну вредност овом историјском делу дају изворна казивања преживелих клењачких ратника о догађајима, биткама и страдањима српских ратника и народа у Великом рату.

– Ова казивања, која се објављују први пут, имају непроцењив историграфски значај како за историчаре, тако и за друге истраживаче ратних збивања  из овог периода српске историје  – пише Лацковић.

Kњига „Залог потомцима“ је штампана у шампарији „Чивија принт“ на 473 странице, у тиражу 600 примерака. 

Д.Г.

Related Images: