Nemanja Krajcinovic - ОВО ЈЕ НЕМАЊА КРАЈЧИНОВИЋ ИЗ СОВЉАКА - НАЈБОЉИ МЛАДИ КУВАР У СРБИЈИ
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ ТРАКА

ОВО ЈЕ НЕМАЊА КРАЈЧИНОВИЋ ИЗ СОВЉАКА – НАЈБОЉИ МЛАДИ КУВАР У СРБИЈИ

pin - ОВО ЈЕ НЕМАЊА КРАЈЧИНОВИЋ ИЗ СОВЉАКА - НАЈБОЉИ МЛАДИ КУВАР У СРБИЈИ

[bws_googleplusone]

– Припремао сам се интензивно две недеље, доста сам учио, мајка Бранка и отац Милета су ме подржавали, са професором Албертом Панићем правили смо стратегију за припрему менија и надао сам се да ћу постићи добар резултат.  Када је саопштено да  сам освојио прво место, био сам веома узбуђен – скромно прича Немања Крајчиновић, матурант куварског смера у Мачванској средњој школи. На 14. Републичком такмичењу средњих школа у куварству, одржаном прошлог викенда у Смедереву, Немања је постао државни првак надметања у припремању јела по менију. И ранијих година ученици куварског смера су на државних такмичењима ређали успехе, а захваљујући њему у школу је стигла и прва златна медаља!

За два сата, колико је трајало извршење задатка, Немања је припремио комплетан ручак, а на обавезном тесту показао је изузетно знање освојивши скоро максималан број бодова.

– Припремио сам српку закуску као хладно предјело, главно јело је била крменадла на цигански начин, потом шумадијска салата и као дезерт пита са вишњама. На тесту сам изгубио само пола бода, од максималних 40 на крај сам имао 39,5 – „извештава“ златни кувар из Мачванске средње школе.

За месец дана Немања ће завршити школовање и потом уписати Високу хотелијерску школу у Београду. Сматра да ће са знањем које је стекао током трогодишњег школовања у Мачванској средњој школи успешно окончати високо образовање и након тога постати успешан и познат кувар.

– Куварство сам желео да упишем после основне школе. Као дете сам често био у кухињи са мајком. Помагао сам јој кад је кувала и увидео да и мени иде од руке. У првој години сам се тешко снашао у школи, мислио сам и да одустанем. Али, уз подршку професора Алберта Панић у другој години сам пронашао себе у овом послу. Он је веома строг као професор, али с правом нас притиска да би на крају све било како треба. Показало се то и на овом такмичењу где се осим знања на тесту и умећа у припреми јела оцењивало и доста других детаља, попут примене Хасапа, хигијене, беспрекорности радне униформе и другог. О поштовању свих тих правила он нас је научио још у првој години – каже Немања.

Nemanja i Albert 155 COLOR - ОВО ЈЕ НЕМАЊА КРАЈЧИНОВИЋ ИЗ СОВЉАКА - НАЈБОЉИ МЛАДИ КУВАР У СРБИЈИ
Немања са професором-ментором Албертом Панићем

Немањин професор и ментор Алберт Панић хвали свог ђака. Његов успех је, каже, пре свега резултат Немањиног труда и рада, а онда подршке школе да ученицима омогући најбоље услове за школовање, професора и локалне самоуправе. Захваљујући свему томе, каже Панић, на крају државног првенства у леђа су нам гледале школе из Београда, Ниша, Новог  Сада и других великих центара.

– Немања је класичан пример младог човека који у првој години није био издефинисао своје циљеве у животу. Међутим, упорним радом, уз услове које је имао у школи, он је открио себе и сазревао. Он је међу оним ученицима који је увек желео више знања, успео је да испуни све стандарде које сам као професор-ментор постављао. Они су високи, јер сам ја заступник старе школе угоститељства која поштује све стандарде струке. Потврда тога је и овај Немањин велики успех – каже Алберт Панић.

Д. Грујић

Related Images: