Svetlo na kraju tunela - Из депресије ка радостима - сазнајте: како помоћи себи и ближњима, када се обратити лекару, шта лече антидепресиви?
ЖИВОТ ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

Из депресије ка радостима – сазнајте: како помоћи себи и ближњима, када се обратити лекару, шта лече антидепресиви?

pin - Из депресије ка радостима - сазнајте: како помоћи себи и ближњима, када се обратити лекару, шта лече антидепресиви?

[bws_googleplusone display=“plusone,share,follow“]

Milena Martinovic 150x141 - Из депресије ка радостима - сазнајте: како помоћи себи и ближњима, када се обратити лекару, шта лече антидепресиви?

ПИШЕ др Милена Мартиновић, специјалиста психијатрије

О узроцима, симптомима и лечењу депресије писали смо раније. Након подсећања на најважније карактеристике ове болести, шта депресија јесте, а шта није, прочитајте како да помогнете себи и ближњима, када да се обратите лекару и шта треба знати о лековима против депресије. Изаберите срећу!

Депресија представља живот без радости, а у најтежим случајевима може се рећи да је „живот без живота”. „Ако постоји пакао на земљи, он се налази у срцу депресивног човека”, написао је Роберт Бартон. За депресију кажу да је болест 21. века, иако је описана још четвртог века пре нове ере под називом меланхолија (Хипократ). Зову је болест са хиљаду лица, мада се код сваког човека испољава на јединствен начин. Депресија је поремећај расположења. Одликује се дуготрајним осећањем потиштености, утучености, безнађа, очајања и празнине. Осим патолошког расположења депресију карактеришу безвољност, лоше (црне) мисли, смањено интересовање и губитак задовољства у свакодневним активностима, смањена концентрација, успореност, замарање, стрепња и забринутост, смањено самопоштовање и осећање кривице, поремећаји сна и апетита. Депресија је и предворје самоубиства.

Депресија није осећај пролазног расположења, слабост, срамота. Она није само душевна болест, пати и тело, није неизлечива, није исто што и лудило. Заблуда је да интелигентни и успешни људи не могу бити депресивни.

Како помоћи себи

Покрените себе – поставите себи реалне циљеве, преузмите одговорност за њихово испуњење. Нека то не буду дугорочни, велики задаци. Поделите их на мање целине и радите корак по корак. Врло брзо ћете осетити задовољство после обављеног посла, што ће вас мотивисати за даље. Не одбијајте друштво и позиве пријатеље, већ почните да излазите из куће. Покушајте да се бавите физичком активношћу. За почетак су најбоље шетње. Искористите благодети сунца, ваздуха и воде.
Мислите позитивно – сетите се да је позитивно мишљење лек против депресије. Не очекујте да се ваше расположење побољша тренутно већ се трудите да се постепено ослобађате црних мисли (размишљајте реално). Ако негативно мислите о себи, створићете непријатна осећања која потврђују ваше негативно мишљење и тако ћете се вртети у круг. Депресивна особа када размишља о губитку или неповољном животном догађају, мисли да је ужасно што је до тога дошло, нереално процењује да до тога није смело доћи и ту ситуацију сматра неподношљивом. Овакав став ствара осећај беспомоћности и кривице. Зато треба да мислите реално. Реално размишљање је у складу са стварношћу. Није тачно да непожељни догађаји не смеју да се дешавају. Такође, није тачно да ако се нешто неповољно деси да је то и ужасно.
Потражите савет од пријатеља или неког из породице – када је нерасположење јачег интензитета, дуже траје и превазилази узрок који је га је изазвао, када схватите да сами не можете пребродити ову ситуацију, савет драге особе, особе од поверења вам може помоћи. Проводите што више времена са породицом у разговору. Будите окружени људима који вам највише значе и са којима вам дружење прија. Позовите драгог пријатеља на кафу или са партнером идите у шетњу. Разговор може бити од помоћи у превазилажењу депресију. Увек је добро имати неког ко ће вас саслушати.

Како помоћи ближњима

Уколико се депресија деси вама блиској особи, у почетку ћете се осећати збуњено и нећете знати одмах како да јој помогнете. Међутим, излаз постоји, али то је дуготрајан процес. Зато се треба наоружати стрпљењем. Основно је не дозволити да вама блиска особа остане сама, препуштена себи. У почетку причајте ствари које немају везе са њеним стањем, о неким занимљивим догађајима, покушајте да будете духовити, али не превише, унесите живост у разговор.
Следећи корак је да је изведете из куће, међу људе. Како време пролази, почеће да отвара своју душу и да увиђа како није сама. То је разлог да почнете да разговарате о правом разлогу нерасположења. То може бити недостатак амбиција, неуспех у послу, љубавно разочарење.

Када се обратити лекару

Уколико вас осећај утучености, нерасположења и безвољности мучи дуже од две недеље, уколико се све више изолујете од породице и пријатеља и уколико сте изгубили интересовање за било коју активност, морате косултовати свог изабраног лекара. Уколико сте ухватили себе да размишљате о смрти, безвредности живота или самоубиству, потражите помоћ одмах.

Шта треба знати о лековима

Антидепресиви (лекови који лече депресију) не делују одмах, зато је потребно најмање две до три недеље. Не смеју се узимати на своју руку, већ по начину како је лекар прописао. Потребно је редовно узимање терапије, антидепресиви се користе најмање шест месеци. Нежељени ефекти могу да се јаве врло брзо. Ако дође до тога, обратите се лекару. Антидепресиви не изазивају зависност, они се постепено укључују у терапију и постепено искључују. Антидепресиви не лече од живота и не решавају проблеме.

Изаберите срећу

Будите смирени, весели, позитивно настројени. Једном речју, изаберите да будете срећни. Послушајте савете Х. Рубинштајна, који је измислио терапију против лошег расположења. Да бисте се сваког дана добро осећали, Рубинштајн препоручује пола сата смеха, по десет минута уз сваки оброк. Пробајте, не може да шкоди.
Љубав – због љубави се смејемо, али и плачемо. То је осећање коме тежимо целог живота. Зашто? Зато што нам љубав помаже да се не осећамо усамљено, приморава нас да одржавамо односе са људима (са родитељима, децом, вољеном особом, пријатељима) и омогућава да изражавамо осећање као и да осетимо блискост. Ублажава напетост и чини да нам тешкоће не изгледају непремостиво. Изазива позитивна осећања и мисли, подстиче нас да правимо планове за будућност, чини да будемо љупки, пријатни.
Секс као лек – Секс је такође ефикасан лек против меланхолије. Али, већина људи превише озбиљно схвата секс. Зато га треба претворити у забавну игру. Прво, научите да ослушкујете своје тело, друго – немојте да тражите у сексу оно чега нема. На пример сигурност и самопоуздање.
Музикотерапија – Пријатна музика може битно да побољшава расположење, зато што убрзава срчани ритам и буди у нама жељу да се крећемо, да заиграмо. Ноте имају невероватну моћ. Певање, свирање и слушање музике могу да буду од драгоцене помоћи особама које имају проблеме у комуникацији са другим људима.

Др Милена Мартиновић, специјалиста психијатрије

Naslovna fotografija:https://static.klix.ba

Related Images: