Knjiga Milojevic Naslovna - Црнобарац Милош Милојевић је највише оспораван српски историчар - његова "Историја Срба" је била забрањена!
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ ТРАКА

Црнобарац Милош Милојевић је највише оспораван српски историчар – његова „Историја Срба“ је била забрањена!

pin - Црнобарац Милош Милојевић је највише оспораван српски историчар - његова "Историја Срба" је била забрањена!

Црнобарац Милош Милојевић био је заборављен до пре само седам година иако није само најпознатији Мачванин већ и један од значајних ликова српске историје. Био је академик, војсковођа, учесник Берлинског конгреса, аутор забрањене Историје Срба.  Захваљујући Удружењу основаном у његовој родној Црној Бари, чува се од заборава дело и лик овог Мачванина и шири истина о његовој значајној улози. У прилог томе су су и две промоције другог издања књиге о његовом животу и делу, које ће се одржати 19. маја у Шапцу и Богатићу.

Milos Milojevic Vikipedija - Црнобарац Милош Милојевић је највише оспораван српски историчар - његова "Историја Срба" је била забрањена!
Милош Милојевић (извор Википедија)

Милош Милојевић је најпознатији Црнобарац, а вероватно и један од најзначајнијих Срба!

Рођен је 16.10.1840.године. Био је академик Српског ученог друштва y Београду, правник, филозоф, филолог, историчар, професор Богословије ,,Свети Сава,, у Београду, командант Добровољачких и Устаничких одреда у Српско-турским ратовима 1876-1886., учесник Берлинског конгреса 1878.,  аутор Историје Срба, која је била забрањивана. Милош Милојевић је под сумњивим околностима преминуо 24.6.1897. у 57. години живота у Београду, где је и сахрањен на Новом гробљу.

Успомену на значајног Црнобарца, а можда и једног од најзначајнијих Срба, од 2010. оживело је Удружење „Милош Милојевић“ из  Црне Баре.  Група младих људи је себи поставила циљ да од заборава отргне лик и дело најзначајнијег Црнобарца, шири истину о њему и докаже неоспорну величину не само на локалном простору, већ и у историји српског народа.

Уз гроб у Београду, Милош Милојевић има и спомен плочу у Црној Бари, а поводом 120 година од његове смрти штампано је друго издање књиге „Живот и дело Милоша Милојевића“, академика Радомира Ђорђевића и мр Драгише Костића. Део трошкова штампе финансирала је Општина Богатић, а две промоције књиге заказане су за 19. мај – прва у 18 часова у Народном музеју у Шапцу и друга у 20 часова у свечаној сали Општине у Богатићу.

Промоције организује Удружење „Милош Милојевић“ уз подршку Општине Богатић, Културно-образовног центра и Народног музеја Шабац, а о Милошу Милојевићу говориће један од аутора, академик Радомир Ђорђевић.

Д.Г.

Related Images: