Pcelari Naslovna - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"
ИСТАКНУТО ТРАКА

Пчелари обележили девет деценија Друштва „Мачва“

pin - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"

Оснивањем првог друштва пчелара 1927. године у Глоговцу, на иницијативу ондашњег учитеља Миладина Рогића, почела је удруживање пчелара Мачве које се задржало до данашњег дана. Друштво пчелара „Мачва“ наставља традицију прве „Мачванско-дринске пчеларске подружине“ из 1927. године, чији је први председник био Милутин Рајлић из Салаша Црнобарског, и данас је обележило 90 година постојања.

Pcelari foto 300x225 - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"

Друштво се данас зове „Мачва“ и окупља око педесет чланова, који се, као и њихови преци пре девет деценија, залажу за остварење сталешких погодности,  укључивање што већег броја младих и њихово образовање за што успешније пословање.

На свечаности у Богатићу чланове Друштва и госте из двадесетак градова и места из Србије и Републике Српске поздравио је председник Драгорад Ковачевић.

Kovacevic 300x225 - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"
Драгорад Ковачевић

Више од 50 чланова Друштва пчелара „Мачва“ у општини Богатић ради и Друштва „Милутин Рајлић“ у Бадовинцима у којем је око 20 чланова, уз стално повећање броја младих који се интересују за пчеларство, представљају велики потенцијал који, рекао је Ковачевић, многи не цене и држава, почев од локалне самоуправе „не схвата озбиљно“.

Пчеларење је рад и забава, посао и љубав, корист и штета. У овој фабрици под отвореним небом нема места импровизацији јер су улагања велика. Али, кад је добра година може и да се заради. То је, када је у питању Друштво пчелара „Мачва“, 50 породица које са три хиљаде пчелињих друштава годишње произведу око 100 тона меда.

Присутнима се обратио и Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић који је истакао да локална самоуправа подржава рад удружења и да се годишње пет милиона динара издваја за финансирање програма и пројеката невладиних организација. Пчелари у све већем броју учествују и добијају средства на конкурсима које општина расписује.

Председник Друштва пчелара Мачванско-колубарског и Сремског округа Рајко Пејановић је уручио захвалнице Момчилу Лацковићу, Мирославу Чолићу, Драгораду Ковачевићу, Радиши Малетићу, Светиславу Ковићу, Раду Ђонлићу, Ивану Младеновићу и Ивани Ракочевић из Друштва пчелара „Мачва“ и члановима друштава из Ноћаја, Ваљева, Шапца, Руме, Сремске Митровице и Брчког.

Predsednik 300x225 - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"
Др Родољуб Живадиновић, председник СПОС

Обележавање девет деценија рада Друштва пчелара „Мачва“ је било прилика за регионалну трибину која је највећим делом била посвећена изградњи погона за прикупљање и пласман меда у Рачи. Овај пројекат реализује Савеза пчеларских организација Србије са циљем да уједини пчеларе из целе Србије и  омогући им пласман меда на тржишту под најповољнијим условима.

Др Родољуб Живадиновић, председник Савеза рекао је да су до сада велики откупљивачи меда „скидали кајмак“ и да пчелари годишње због тога губе око милион евра. Осим произвођача који добијају прилику да мед, којег нема довољно на тржишту Србије и Европске Уније, продају по најповољнијој цени, корист ће имати и крајњи купци. Они ће, рекао је Живадиновић, бити сигурни да купују прави мед уместо фалсификата који се често појављује у рафовима.

folklor 300x225 - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"
Ансамбл ветерана „Ђидо“

Гостима се представио ансамбл ветерана „Ђидо“, а пригодан текст о историји Друштва читао је Мирослав Перић, глумац АП „Јанко Веселиновић“.

Д. Грујић

Misa 300x225 - Пчелари обележили девет деценија Друштва "Мачва"
Мирослав Перић

 

 

Related Images: