CrkvaBelotic - Данас је слава цркве у Белотићу - Свети Стефан Дечански био је крсна слава проте Николе Смиљанића
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

Данас је слава цркве у Белотићу – Свети Стефан Дечански био је крсна слава проте Николе Смиљанића

pin - Данас је слава цркве у Белотићу - Свети Стефан Дечански био је крсна слава проте Николе Смиљанића

Из црквеног летописа на дан Стефана Дечанског

Нова црква у Белотићу посвећена је краљу Стефану Дечанском, који је био и крсна слава  проте Николе Смиљанића, који је службовао у овом селу. Према историјским изворима, он  је 1815. године отрован по наређењу Милоша Обреновића у манастиру Каони. Пошто је био божићни пост,  није хтео да попије  пачију крв за коју се веровало да је противотров. Сахрањен је у Белотићу,  а у црквену порту је пренет стари надгробни споменик да чува успомену на чувеног светшеника.

stari spomenik1 - Данас је слава цркве у Белотићу - Свети Стефан Дечански био је крсна слава проте Николе СмиљанићаОпширнији животопис великог мачванског проте Николе Смиљанића кога је, како кажу избегавао и Милош Обреновић, чека историчаре, а ми ћемо овде поменути да је Никола Смиљанић рођен је у Бадовинцима око 1760. године. Рано је остао без оца и са мајком враћа се у Белотић. Не постоје тачни писани подаци када и где је Никола рукоположен за свештеника. Прилике у турско доба биле су такве да се на синђелију, што је стари назив за писани акт од епископа који сведочи да је неко и званично свештеник, дуго чекало. Кажу да је Турке омрзнуо још као дете и да се против њих борио са великом храброшћу. Један је од ретких који је преживео бој на Равњу 1813. године. Учествовао је и у бојевима на Мишару и Дубљу, а бранио је и Мачву од најезде Турака преко Дрине.stari spomenik - Данас је слава цркве у Белотићу - Свети Стефан Дечански био је крсна слава проте Николе Смиљанића

Манастири су у то време били места окупљања и скривања српских устаника. Тако је прота Никола једно време провео у Срему, где се у манастиру Фенек састајао са саборцима. Извори кажу да Милош Обреновић није благонаклоно гледао на проту Николу, као ни његов саборац Марко Штитарац познати устаник и капетан Поцерине чији гроб се налази уз цркву у Добрићу.

По наређењу Милошевом за време божићног поста 1815. године у манастиру Каони отрован је прота Никола. Постојало је веровање да пијењем пачије крви може се спречити дејство отрова. Будући да је био пост прота Никола није хтео да се омрси са пачијом крвљу и тако је умро.

Сахрањен је у Белотићу на месту званом Двор. Нова црква у Белотићу посвећена је краљу Стефану Дечанском који је био и крсна слава проте Николе Смиљанића. Стари надгробни споменик пренет је крај нове цркве да сведочи о славном мачванском проти.

Ђакон Јован Сретеновић

Пројекат суфинансиран из буџета Општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Related Images: