Knjiga Fica Naslovna - Новинар Миомир Филиповић стиховима осликао некадашњи Мачвански срез, опевао сва насеља, а није само - Шабац
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ТРАКА

Новинар Миомир Филиповић стиховима осликао некадашњи Мачвански срез, опевао сва насеља, а није само – Шабац

pin - Новинар Миомир Филиповић стиховима осликао некадашњи Мачвански срез, опевао сва насеља, а није само - Шабац

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

„Некадашњи Мачвански срез полазна је тачка Фићине поезије, у стиховима описује како је свако село настало, одакле му име, а истиче и знамените Мачване који су одатле потекли. Свака кућа у Мачви и свака кућа где живе Мачвани треба да има ову књигу на полици, а читаоци ће пожелети да јој се враћају изнова црпећи из ње приче о прошлости, зарад будућности. Аутор нас враћа у прошлост и прича легенде али и приказује историју о томе одакле смо, ко смо, дајући нам путоказ куда треба да идемо.“

Овако проф. др Слађана Миленковић, рецензент, у уводном „Слову о књизи“ препоручује збирку „Мачвански срез сликан песмом“, новинара Миомира Филиповића – Фиће, иначе његову прву књигу поезије.

Заљубљеник у Мачву, одакле је потекао и у њој остао да живи, Филиповић је опевао сва села некадашњег Мачванског среза, који је обухватао насеља од којих поједина данас територијално припадају општинама Богатић, Шабац, Сремска Митровица и Лозница.

„Шабац је одувек био престоница Мачве, али никада није био седиште Мачванског среза. И због тога нема песме о њему, а потребна је збирка“, објаснио је на крају књиге аутор зашто није опевао чивијашку престоницу.

Књигу је издало Удружење културних стваралаца „Завичај“ из Сремске Митровице, а у тиражу 1000 примерака штампана је у штампарији „Партизан“ у Богатићу.

Д.Г.

Related Images: