Naslovna - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
ИСТАКНУТО ТРАКА

Цариници пуштају, полиција враћа – Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници

pin - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
Од хапшења двојице цариника и једног полицајца на граничном прелазу у Бадовинцима, пред крај прошле године, у овом селу тиња незадовољство мештана овог пограничног села. У понедељак је група пољопривредника протествовала зато што полиција забрањује да се преко моста пренесу дрва, пољопривредни производи из стока.  Руководство месне заједнице уз подршку локалне самоуправе покушава да пре ескалације већих протеста реши проблем у сарадњи са локалном самоуправом и државним органима. У среду први састанак у Министарству државне управе и локалне самоуправе у Београду.
Badovinci centar 300x225 - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
Бадовинци – центар села

Никоме у Бадовинцима није јасно зашто полиција  на граничном прелазу  „Павловића мост“ од прошлог месеца забрањује сељацима да  са својих  имања на левој обали Дрине у село пренесу дрва, стоку и пољопривредне производе.  Босанска полиција и царина, као и српски цариници их пусте, а онда наша полиција – врати.

Полиција је, истичу у месној заједници у Бадовинцима, скоро потпуну забрану промета роба са босанске стране увела средином прошлог месеца, након хапшења двојице цариника и једног полицајца. Они су окривљени за злоупотребу службеног положаја јер су омогућавали несметан унос робе из БиХ у Србију без контрола и потребних евидентирања, као и плаћања дажбина.  Један мештанин који је пренео прасиће преко моста је због тога у притвору провео 15 дана и такође окривљен за подстрекивање.

Међу Бадовинчанима расте тихо незадовољство и  они  размишљају о организовању протеста, уколико државни органи хитно не разреше овај проблем. Месна заједница је то захтевала од Министарства за државну управу и локалну самоуправу, а у томе их подржавају у царинској испостави.

Vulovic 300x225 - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
Александар Вуловић

– И раније, од успостављања контролног пункта и привременог граничног прелаза на мосту, дешавали су се спорадични проблеми при преношењу робе, које  смо решавали, али трајно нисмо успели да решимо. Сада је међутим на снази малтене  апсолутна забрана, до питања како то трактори могу да прелазе границу. Неким грађанима је дато тумачење да огревна дрва треба да носе на Сремску Рачу, удаљену негде око 30 километара. Имамо оправдан револт грађана, свакодневно долазе у месну канцеларију да се жале. Ситуација је затегнута, не попушта ни мало и за сада успевамо да смиримо грађане да не организују протесте и блокаде, очекујући разговор у Министарству за државну управу у среду у Београду – каже Александар Вуловић, председник привременог органа у селу.

Вуловић наводи да је разговарао са шефом царинске испоставе који му је, каже, рекао да је немоћан да утиче на понашање полиције.

– Иако је јасно да у овом пограничном подручју по закону и уредби робе не подлежу обавезном прегледу различитих инспекција попут фитосанитарне, ветеринарске и других, као и да мештани Бадовинаца имају право да их без накнаде пренесу, цариници те прописе не смеју да примењују. Страхују да ће их полиција пријавити, да могу да остану без посла или  буду ухапшени, као они који су пустили да се пренесу прасићи – додаје Вуловић.

Jaksic 300x400 - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
Живан Јакшић

Живан Јакшић илуструје проблем на примеру дрва за огрев. Људи из Бадовинаца, каже, пређу преко Дрине у своју шуму, насеку дрва, а полиција врати приколицу.

– Траже да дрва буду исечена за огрев да би пустили приколицу. Значи, иако је дрво за грађу мора да се тако исече да би се пренело. Сељаци кад дођу трактором до граничног прелаза дрхте од страха, не знају да ли ће се смиловати да их пусте да пређу или неће. У време када се бришу границе, ми их сами себи правимо. То проузрокује огромну штету и за грађане и за државу. Питам се да ли се оваквим понашањем државних органа Србија одриче дела своје територије – каже Јакшић.

На левој страни граничног прелаза више од 600 домаћинстава из Бадовинаца има нешто више од три хиљаде хектара земље и шума, а многи и објекте за стоку. Да би тамо стигли морају да имају регистроване тракторе, зелене картоне за сваку пољопривредну машину, доказ из катастра да су власници имовине. Сви „папири“ коштају, а они уствари ни не прелазе у другу државу, већ иду само у своје њиве које су на левој обали Дрине, у општини Богатић којој плаћају порез на имовину. На све то су се последњих година навикли, али најновија промена у понашању полиције им није јасна.

Sladojevic 300x400 - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
Горан Сладојевић

– Да је царина постављена на место на којем је катастарска граница, не би било проблема. Испада да је било боље и мирније када се Дрина прелазила скелом. Сада су проблем и гужве на прелазу, а то што  преко моста не може ништа да се пренесе и оно што по закону то није забрањено, љути народ и изазива оправдан револт – сматра Горан Сладојевић, одборник у Скупштини општине Богатић.

Мићун Мићуновић, директор шабачке царинарнице кратко каже да проблем није у њиховој  служби.

– Упознат сам са проблемима које имају мештани Бадовинаца и у договору са месном заједницом покушавамо да их решимо. Ситуација је вишеслојна и све службе треба да заузму заједнички став да би се ефикасно и системски проблем разрешио – каже Мићуновић.

Гранични прелаз „Павловића мост“, иначе, није предвиђен за међународни транспорт робе, односно увоз и извоз. Цариници, као и незадовољни мештани показали су нам закон и уредбу која омогућава несметано преношење робе, стоке, материјала, без евидентирања и плаћања дажбине, штавише само уз изјаву. За полицију су, међутим, важећи међународни прописи са БиХ.

Isakovic 300x400 - Цариници пуштају, полиција враћа -  Бадовинчани револтирани због двоструких аршина на граници
Милован Исаковић

Али, све то мало вреди, кад полиција робу и људе враћа. И у време нашег боравка на граничном прелазу снимили смо приколицу са дрвима чијем власнику није дозвољено да их пренесе.

– Раније смо имали проблема са босанским цариницима и полицајцима. Са њима смо се лакше договорили него са нашима. Они пуштају, наши враћају – коментарише пољопривредник Милован Исаковић, који преко реке има пет хектара земље и шуме.

Д. Грујић 

Related Images: