Hajducko Svadba Naslovna 1008x642 - МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ - РАСКОШ И ЛЕПОТА  ОБИЧАЈА
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ – РАСКОШ И ЛЕПОТА ОБИЧАЈА

pin - МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ - РАСКОШ И ЛЕПОТА  ОБИЧАЈА

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Лепота, раскош и богатство традиционалних свадбених обичаја у Мачви презентоваће се у суботу на традиционалној „Мачванској свадби“ у оквиру манифестације „Хајдучко вече“.

Hajducko Svadba 300x200 - МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ - РАСКОШ И ЛЕПОТА  ОБИЧАЈАОвај сегмент манифестације је посебно интересантан гостима са стране који недовољно познају обичаје и традицију мачванског краја. Млађи, опет, имају прилику да  виде уживо свадбену церемонију описану у Јанковом „Хајдук Станку“.

У свадбеној поворци ће бити 12 фијакера и чеза, а весели и окићени сватови ће у суботу око 14,30 кренути са хиподрома у Богатићу. Тридесетак чланова фолклорног ансамбла „Ђидо“ биће у улози сватова „са младине и младожењине стране“, као и у улогама њихових родитеља и најближе фамилије.

У главним улогама младожење и невесте су Милош Рајић и Тамара Јефтић, играчи првог ансамбла.

После свадбеног кола у центру Богатића, у којем ће заиграти и публика, на уласку у Совљак свадбену колону ће пресрести хајдуци, на бусији.

Hajducko Svadba2 300x199 - МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ - РАСКОШ И ЛЕПОТА  ОБИЧАЈАУ етно-парк у Совљаку, где је, као младина кућа, долазак сватова се очекује око 16,30. Свадбено весеље трајаће сат времена да би око 18,30 сватови стигли на Васин шиб у Црној Бари где је крај свадбе и где на отвореној позорници у 19 сати почиње надметање за избор хајдучког харамбаше.

Раскош старе мачванске ношње, свадбена поворка, гађање јабуке на јарболу, откуп младе, благосиљање младенаца, даривање кумова, подизање накончета, бацање сита и јабуке – само су неки од традиционалних свадбених обичаја у Мачви који су се очували до данас.

Д.Г.

ФОТО: Архива „Мачва Пресс“

52 300x199 - МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ - РАСКОШ И ЛЕПОТА  ОБИЧАЈАПрограм „Мачванске свадбе“

субoтa, 04.08.2018

14.30 – Maчвaнскa свaдбa – пoлaзaк фиjaкeрa и свaтoвa сa хипoдрoмa у Бoгaтићу
15.00 – Дoлaзaк у Бoгaтић и свaдбeнo кoлo у цeнтру Бoгaтићa
16.00 – Хajдучкa бусиja – Сoвљaк
16.30 – Дoлaзaк свaтoвa пo млaду – eтнo пaрк Сoвљaк и свaдбeнo вeсeљe
35 300x199 - МИЛОШ РАЈИЋ И ТАМАРА ЈЕФТИЋ МЛАДЕНЦИ НА ХАЈДУЧКОЈ СВАДБИ - РАСКОШ И ЛЕПОТА  ОБИЧАЈА17.30 – Пoлaзaк свaтoвa у Црну Бaру
18.00 – Свaдбeнo кoлo кoд „Дeвинe кaфaнe“ у Црнoj Бaри
18.30 – Дoлaзaк свaтoвa у Црну Бaру

 

Related Images: