Zeleni roditelj negovatelj Naslovna - "ЗЕЛЕНИ" ИЗ БОГАТИЋА: РОДИТЕЉИМА ТЕШКО БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ ЗАКОНОМ ОМОГУЋИТИ СТАТУС НЕГОВАТЕЉА
ИСТАКНУТО ТРАКА

„ЗЕЛЕНИ“ ИЗ БОГАТИЋА: РОДИТЕЉИМА ТЕШКО БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ ЗАКОНОМ ОМОГУЋИТИ СТАТУС НЕГОВАТЕЉА

pin - "ЗЕЛЕНИ" ИЗ БОГАТИЋА: РОДИТЕЉИМА ТЕШКО БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ ЗАКОНОМ ОМОГУЋИТИ СТАТУС НЕГОВАТЕЉА

[bws_googleplusone]

Док обесправљени родитељи тешко болесне деце којима је неопходна непрестана помоћ јер не могу самостално да се крећу,  хране,  да похађају школу и макар приближно  живе као њихови вршњаци, шест последњих година пишу петиције и сакупљају потписе за подршку закону који би променио њихов статус, хранитељи који брину о туђој деци имају права за накнаду и радни стаж.

Указујући на неравноправан и тежак  положај родитеља деце са посебним потребама, Зелени Србије у Богатићу подржавају кампању за усвајање закона којим би око 3500 родитеља добило статус неговатеља – истакнуто је на конференцији за медије ове странке у Богатићу.

-Иницијатива је покренута још пре шест година и једном приликом се предлог закона и нашао на дневном реду Народне скупштине али није усвојен због недостатка кворума. А тачке на дневном реду пре и после ове су усвојене. Иницијатива је и даље актуелна и ми подржавамо да родитељи деце са посебним потребама посебним законом добију статус неговатеља чиме би остварили и радни стаж. Они су цео живот упућени на непрестану негу болесне деце, не могу да раде,  често су економски  угрожени због великих трошкова лечења, а од државе добијају само накнаду за туђу негу и помоћ – каже Александар Фирауновић, председник странке „Зелени Србије“ у Богатићу.

Своја искуства и разлоге зашто би држава требало да законом изједначи родитеље неговатеље и хранитеље изнели су Драган Дамњановић из Црне Баре и Златко Ковачевић из Глоговца.

-Мој син последњих дванаест година болује од дистрофије мишића. Пре него што се разболео живео је као остали здрави људи и радио је у Београду. Од како се разболео његов и наш живот се променио и веома тешко живимо. Купујемо лекове, а неке не можемо ни да набавимо. Докторка у Београду је преписала Oxlondron којег код нас нема, а у иностранству не можемо да га набавимо – каже Дамњановић.

Син Златка Ковачевића је непокретан од рођења и ни тренутка не може без неге и помоћи родитеља.

-Тешко је. Увек поред њега треба да буде неко, супруга или ја. Ја сам био запослен и морао сам напустити посао, али срећа у несрећи је што сада радим код куће тако да сам увек ту да помогнем супрузи и детету – рекао је Ковачевић.

На штанду у центру Богатића „Зелени“ су грађанима делили флајере и упознали их са тешким мукама родитеља деце са посебним потребама и прикуљали потписе подршке за иницијативу да се у Народној скупштини посебним законом поправи њихов положај.

Д.Г.

 

Related Images: