Preduzetnici Naslovna - УДРУЖЕЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА БОГАТИЋ: ПОДРШКА ПРИВАТНОМ БИЗНИСУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

УДРУЖЕЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА БОГАТИЋ: ПОДРШКА ПРИВАТНОМ БИЗНИСУ

pin - УДРУЖЕЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА БОГАТИЋ: ПОДРШКА ПРИВАТНОМ БИЗНИСУ

Приватни сектор у општини Богатић, судећи по статистичким подацима напредује, чему својим деловањем доприноси Опште удружење предузетника. Први пут ове године, из општинског буџета, захваљујући Удружењу, предузетници и предузећа су добили  подршку у виду регресирања камате на краткорочне кредите.

Zoran Mijatovic 1000x1333 - УДРУЖЕЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА БОГАТИЋ: ПОДРШКА ПРИВАТНОМ БИЗНИСУ
Зоран Мијатовић, председник Удружења предузетника Фото: Д.Г.

– По нашем програму, Општина је издвојила три милиона динара за кредитирање привредних друштава и предузетника на годину и две године, с тим што су ова средства намењена за отплату камате. Значи, заинтересовани предузетници и предузећа могли су да конкуришу код банке, да добију кредит у износу од 200.000 до 1.000.000 динара  практично без камате. Кредит је без ограничења намене па се могао користити за обртна средства, проширење производње и друге намене. Неколико предузетничких радњи и предузећа су већ почели да отплаћују кредит и код њих је ова иницијатива наишла на подршку. Важно је истаћи да је банка процењивала кредитну способност, а не Удружење или Општина – каже Зоран Мијатовић, председник Удружења предузетника.

Удружење се активно укључило у организацију Сајма запошљавања, у сарадњи са НСЗ. После сајма посао је добило 20 незапослених, а Удружење је предузетничким радњама помогло у запошљавању нових радника и остваривању законских бенефиција за отварање нових радних места.

– Чланови удружења током године имају могућност да по регресираној цени отпутују на престижне сајамске приредбе у региону и Европи. До сада смо организовали посете наших предузетника највећем сајму пољопривредне механизације у Верони, Сајму мале привреде у Минхену, а у новембру организујемо одлазак у Инстанбул – каже Мијатовић.

Statistika preduzeca i preduzetnici 1000x327 - УДРУЖЕЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА БОГАТИЋ: ПОДРШКА ПРИВАТНОМ БИЗНИСУ
Статистички подаци о броју новооснованих и угашених предузетничких радњи и предузећа

Посете реномираним сајмовима предузетници користе за упознавање са новим трендовима у пословању и производњи, а на домаћим сајмовима СПРЕГ у Ваљеву и Новосадском пољопривредном сајму активно су учествовали излажући своје производе.

– Удружење је финансирало штанд на Новосадском сајму, где су се представили наши предузетници, а поједини су и добили значајна признања. Награђени су Лусавет за производ ДиаСтоп, Добра земља из Клења за сојино уље, Матија Новаковић за мешаону сточне хране, а наше Удружење је добило награду за најбоље удружење у агробизнису – додаје Мијатовић.

Већи број покренутих него радњи које су угашене потврђују да је после неуспешних приватизација, предузетништво постало шанса за самозапошљавање. Иако у овој области држава још увек не предузима радикалније реформе, пре свега у смањењу оптерећења фискалним и нефискалним наметима, Удружење предузетника је на услузи својим члановима и помаже им у информисању и остваривању законских погодности које прописује држава.То се, пре свега, односи на субвенционисање дажбина приликом запошљавања нових радника.

Више предузетника је запослило нове раднике и остварило погодност у смислу ослобођења плаћања пореза и доприноса. Сваком члану Удружења помажемо да оствари ово право, а једни услов је плаћена чланарина. Чињеница је да се одређени број предузетника немарно односи према Удружењу и не плаћају чланарину иако је она скромна и износи свега 3.000 динара на годишњем нивоу. Верујем да ће се у наредном периоду и то променити – истиче Мијатовић.

Д.Г.

Насловна фотографија: Најбољи предузетници у 2017. години. Фото Пајче

Related Images: