Julijana 1000x642 - ЖЕНЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈУ У ОДЛУЧИВАЊУ У СВИМ СЕГМЕНТИМА ДРУШТВА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ЖЕНЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈУ У ОДЛУЧИВАЊУ У СВИМ СЕГМЕНТИМА ДРУШТВА

pin - ЖЕНЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈУ У ОДЛУЧИВАЊУ У СВИМ СЕГМЕНТИМА ДРУШТВА

ЖЕНЕ НА СЕЛУ  – Унапређење положаја путем медија (36)

Одборница у Скупштини општине Богатић Јулијана Товиловић сматра да је законском регулативом која обавезује политичке странке на заступљеност жена у политици учињен видан напредак у унапређењу равноправности жена и мушкараца  у политичком животу.

– Ако изузмемо законске оквире, мислим да као патријархално друштво  нисмо довољно сазрели да прихватимо тако велику промену. За жене које су заинтересоване за политичка дешавања и ангажовање, увођење законске обавезе да трећина жена мора да буде на листама за локалне и парламентарне изборе представља отворена врата за свет политике. Колико ће трајати зависи од њене озбиљности, знања, посвећености, резултата у раду, спремности на тимски рад, а нарочито спремности на борбу, на неочекиване изазове и њене виспрености да одговори на њих – каже Јулијана.

Свака жена која се бави политиком је храбра жена – наставља и додаје како сматра да у  ООСНС са коалиционим партнерима има одважнијих, смелијих и храбријих жена од појединих мушкараца.

– Не сматрам да политичке ствари треба да решавају само мушкарци, а да је женама место у кухињи. Жене су активно укључене у све сегменте друштва па самим тим је веома битно да се чује њихово мишљење и да учествују у одлучивању. С друге стране, не може се породицом бавити само жена. Осим мајке, значајну улогу има и отац. Али, када је политика у питању код нас мушкарци имају много већу подршку, они пре него жене добијају признања за свој рад, док жене морају да доказују како би оправдале своју позицију будући да је њихов рад често минимизиран и обојен предрасудама.

Много већа подршка, признање се указује мушкарцима него женама које треба много више да раде да би се доказале и оправдале своју позицију будући да је њихов рад често минимизиран и обојен предрасудама.  Као примере успешних жена на нашој политичкој  сцени она наводи  председницу Владе Ану Брнабић, председницу Скупштине Мају Гојковић, министарку правде Нелу Кубуровић, имамо потпредседницу СНС и посланицу Марију Обрадовић…

Julijana1 - ЖЕНЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈУ У ОДЛУЧИВАЊУ У СВИМ СЕГМЕНТИМА ДРУШТВА
Јулијана у одборничкој клупи СО Богатић

– Када чујемо да су жене слабији пол, под тим термином се вероватно подразумева да смо емотивније од мушкараца. Вероватно они који сматрају да женама није место у политици повезују ове две ствари из разлога што се може негативно одразити на перцепцију жена при доношењу неких важних политичких одлука. То није тако, ми нисмо слабији пол – додаје Јулијана.

Подржавајући политичко ангажовање жена на селу, пре свега са циљем да институционално искажу проблеме који постоје на локалном нивоу и утичу на њихово решавање, она сматра да жене треба да буду укључене у органе у месној заједници.

– У Бадовинцима има политички активних жена и бар једна би требало да буде у Савету Месне заједнице – додаје на крају.

Д.Г.

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања, ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: