Unija poklon Naslovna 1210x642 - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ПОДСТИЧЕ И ПОМАЖЕ ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ РОМСКИХ ПОРОДИЦА
ИСТАКНУТО ТРАКА

УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ПОДСТИЧЕ И ПОМАЖЕ ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ РОМСКИХ ПОРОДИЦА

pin - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ПОДСТИЧЕ И ПОМАЖЕ ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ РОМСКИХ ПОРОДИЦА

Троје малишана, једног предшколца и двоје основаца, данас су обрадовали поклони Унија Рома Србије и Друштва Рома из Богатића.

Њима је Жељко Тодић, председник Уније Рома Србије и члан Националног савета ромске мањине уручио ранчеве и школски прибор.

Роми у Србији живе тешко и немају увек довољно средстава да школују своју децу. Унија Рома Србије се залаже за унапређење у образовање као један од начина да се побољша положај ромске мањине и у том смислу помажемо родитељима да и ромска деца имају уџбенике и прибор као и сва друга деца – рекао је Жељко Тодић.

Он је додао да Национални савет ромске мањине велику пажњу поклања образовању од предшколских установа до факултета.

– Подстичемо и помажемо децу да редовно похађају школу и не запоставе своје образовање. Упућујемо их и помажемо да остварују своја права приликом уписа и школовања, као и да конкуришу за ученичке и студентске стипендије. Иако се остварују добри резултати у примени афирмативних мера приликом уписа на факултет, сматрамо да је недовољно да само један проценат студената који се уписује буде обухваћен и радимо на томе да не буде ограничења у упису студената из ромске мањине – додао је Тодић.

Unija poklon1 960x720 - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ПОДСТИЧЕ И ПОМАЖЕ ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ РОМСКИХ ПОРОДИЦА

Са подручја општине Богатић је свега троје студената из ромске популације користило права која су им омогућила бесплатно студирање, смештај у дому и стипендију.

Слађана Гајић, мајка петотодишње девојчице која је у предшколској установи и дечака који је други разред основне школе захвалила се на помоћи и од странке и друштва затражила помоћ у остваривању права, с обзиром да се недавно, када је већ почела школска година доселила у Богатић.

Unija Roma poklon 540x720 - УНИЈА РОМА СРБИЈЕ ПОДСТИЧЕ И ПОМАЖЕ ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ РОМСКИХ ПОРОДИЦА

Брана Кокић, председник Друштва Рома похвалио се великим процентом ромске деце која редовно похађају основну школу, а све више их је који стекну средње образовање.

– Прошле године на подручју општине имали смо 147 ученика у основним школама. У средњој школи у Богатићу је уписано 7 ученика – казао је Кокић.

Ивица Васиљевић, педагошки асистент у ПУ „Слава Ковић“ истиче да је у овом тренутку 16 малишана из ромске популације смештено у вртић и похађају припремни предшколски програм.

Д.Г.

Related Images: