1 2 - БОГАТИЋ: У ДОМУ ЗДРАВЉА НОВА ОПРЕМА У ЛАБОРАТОРИЈИ - РЕЗУЛТАТИ ЗА СВЕГА 2 САТА!
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

БОГАТИЋ: У ДОМУ ЗДРАВЉА НОВА ОПРЕМА У ЛАБОРАТОРИЈИ – РЕЗУЛТАТИ ЗА СВЕГА 2 САТА!

pin - БОГАТИЋ: У ДОМУ ЗДРАВЉА НОВА ОПРЕМА У ЛАБОРАТОРИЈИ - РЕЗУЛТАТИ ЗА СВЕГА 2 САТА!

Набавком нове опреме у биохемијској лабораторији пацијентима омогућено да знатно брже добију резултате узорака. Осим ефикасности повећана и поузданост обраде узорака и издавања резултата. Ускоро стиже још један апарат нове генерације.

У биохемијској лабораторији Дома здравља у Богатићу инсталирана је нова опрема која омогућава да пацијенти знатно брже него раније добију резултате узорака.

Др Александар Мартиновић, директор Дома здравља, истиче да су посвећени унапређењу услуга како би пацијенти били задовољнији, а предуслов је остварен набавком новог биохемијског апарата БА 400.

– Овај апарат има капацитет 400 тестова по часу и дупло већег капацитета је од старог. То значи да се сада и резултати анализе узорака добијају дупло брже, односно за свега 2 сата – истиче др Мартиновић.

4 3 840x630 - БОГАТИЋ: У ДОМУ ЗДРАВЉА НОВА ОПРЕМА У ЛАБОРАТОРИЈИ - РЕЗУЛТАТИ ЗА СВЕГА 2 САТА!
Набавком нове опреме повећана ефикасност и поузданост – пацијенти задовољнији

Запослени у лабораторији су се брзо уверили у предности новог уређаја који им је олакшао рад и унапредио ефикасност уз прошле године инсталиран нови апарат за хемостазу и лабораторијски информациони систем.

– То је домаће софтверско решење за унапређење процеса рада у биохемијској лабораторији. Олакшава, убрзава и повећава поузданост обраде узорака и издавања резултата, елиминише грешке идентификације пацијената и помаже у праћењу статуса узорка у реалном времену – објашњавају у биохемијској лабораторији.

До краја месеца у лабораторији ће бити инсталиран још један апарат нове генерације који омогућава лабораторијске анализе ЦРП из прста.

У питању је 5 part diff хематолошки бројач, који даје лабораторијске анализе ЦРП из капиларне крви што је нарочито погодно за дечију популацију. Раније се узорак крви узимао из вене. Овај резултат ће се, када уређај буде инсталиран, добијати за свега 15 минута – каже др Мартиновић.

Он подсећа да су у бихоемијској лабораторији од прошле године, у време највеће пандемије корона вируса, уведене нове анализе које су неопходне за праћење и лечење ковид пацијената.

– Уз минималне трошкове, односно знатно јефтиније, пацијенти у нашој лабораторији могу да добију анализе CRP, LDH i gama GT. Практично најважније анализе за праћење тока болести и лечење раде се на једном месту, без одласка у друге лабораторије – додао је др Мартиновић.

Д. Грујић

Related Images: