Uginule svinje Naslovna 1040x642 - БЕЗБЕДНО УПРАВЉАЊЕ АНИМАЛНИМ ОТПАДОМ
ЗЕЛЕНА МАЧВА ИСТАКНУТО ТРАКА

БЕЗБЕДНО УПРАВЉАЊЕ АНИМАЛНИМ ОТПАДОМ

pin - БЕЗБЕДНО УПРАВЉАЊЕ АНИМАЛНИМ ОТПАДОМ
BANER SUFINANSIRANJE 1 - БЕЗБЕДНО УПРАВЉАЊЕ АНИМАЛНИМ ОТПАДОМ

Подручје општине Богатић је  сточарски крај у којем се годишње утови више од 200.000 свиња и неколико десетина хиљада јунади. Најмање хиљаду животиња месечно угине, а велики број несавесних власника лешеве уместо да прписно закопају бацају поред пољских путева, њива, шума или река.

Од прошле године је омогућено еколошко одлагање анималног отпада пошто је постављено шест контејнера на пет локација – две у Бадовинцима и по једна у Дубљу, на депонија између Салаша Црнобарског и Глоговца и на некадашњој депонији између Метковића и Глушаца.

Uginule zivotinje Badovinci 467x630 - БЕЗБЕДНО УПРАВЉАЊЕ АНИМАЛНИМ ОТПАДОМ
Неконтролисано одлагање отпада

Теодор Теодоровић, заменик председника Општине Богатић истиче да је грађанима омогућено да лешеве угинулих животиња одлажу без накнаде и да се овако прикупљен анимални отпад транспортује у кафилерију „Енергозелена“ у Инђији.

Додаје да је комунална инспекција појачала контроле одлагања анималног отпада.

– Осим што је одлагање угинулих животиња бесплатно, власници могу преко ветеринарске службе да регулишу наплату штете у случају осигурања – рекао је Теодоровић.

Контролисано одлагање анималног отпада допринеће заштити животне средине – оцењују у ЈКП „Богатић“ чији радници службе за зоохигијену обилазе локације на којима су постављени контејнери и координирају одношење отпада.

Значајне количине анималног отпада више се не одлажу у природи од када се најмање 10 тона месечно сакупи и транспортује у кафилерију.

У локалној самоуправи најављују да се разматра могућност проширења подручја на којем ће бити постављени контејнери.

Д.Г. – Н.К.

Related Images: