Naslovna grip - ПРВИ СЛУЧАЈ ГРИПА У ШАПЦУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ПРВИ СЛУЧАЈ ГРИПА У ШАПЦУ

pin - ПРВИ СЛУЧАЈ ГРИПА У ШАПЦУ

Почела је сезона грипа, континуирано се врши и популациони надзор над обољењима сличим грипу, као и сентинел надзор у ДЗ “Др Драга Љочић”, Шабац.
На основу молекуларне дијагностике у лабораторији ЗЈЗ Шабац изолован је вирус грипа. Потврда налаза уследила је и од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”, регистрован је први случај инфекције вирусом грипа тип А(H3) са територије града Шапца.
За све оне који су примили вакцину за сезону 2023/2024, овај тип вируса се налази у њој.
Вакцине има, ко се није вакцинисао може то и сада урадити, још није касно, она код здравих особа смањује ризик од појаве обољења.
Симптоми грипа почињу изненада један до два дана након инфекције: грозница и екстремна хладноћа, повишена телесна температура у опсегу 38-40 степени Целзијусових, болови у телу, посебно у зглобовима и грлу, главобоља, умор, кашаљ, кијање, влажење очију….
Оболеле особе се јављају изабраном доктору и према дефиницији случаја из Стручно методолошког упутства, са упутом на Influenzu узорак се доноси у Завод за јавно здравље Шабац на молекуларну дијагностику ПЦР.

Опште мере превенција које се предлажу становништву су:
 проветравање просторија,
 уношење витамина преко воћа и поврћа,
 адекватно облачење,
 лагана физичка активност,
 редовно прање руку,
 избегавање масовних окупљања,
 ношење заштитних маски тако да покривају нос, уста, браду.

Related Images: