Vrtic i vojvoda Stepa - ЗАНИМЉИВО: У КАКВОЈ СУ "ВЕЗИ" ВРТИЋ У БОГАТИЋУ И ВЕЛИКИ РАТ
ИСТАКНУТО МОЗАИК

ЗАНИМЉИВО: У КАКВОЈ СУ „ВЕЗИ“ ВРТИЋ У БОГАТИЋУ И ВЕЛИКИ РАТ

pin - ЗАНИМЉИВО: У КАКВОЈ СУ "ВЕЗИ" ВРТИЋ У БОГАТИЋУ И ВЕЛИКИ РАТ

[bws_googleplusone]

За време Великог рата,  1914. године у главној улици у Богатићу, на месту где је данас вртић била је команда Друге српске армије којом је командовао војвода Степа Степановић!

После пораза аустроугарске војске на Церу, кoмaндaнт Бaлкaнскe вojскe, фoн Пoћoрeк je одлучио да се освети Србима. Ствoрeн je плaн зa нoву oфaнзиву, која је почела у септембру 2014. године, a њeн прaвaц и циљ билa je oвoг путa тeритoриja зaпаднe и сeвeрoзaпaднe Србиje. Жестоке борбе са надмоћним непријатељем српска војска је водила на Дрини.

Мостобран у Мачви, који је бранила Друга српска армија успешно је одолевао скоро месец дана. Српска врховна команда као и влада Србије узалуд су покушавали да добију војну помоћ од савезника. Недостатак муниције је био све драматичнији, као и борбе тих дана. Стизала су обећања, али пристигле количине муниције биле су и десет пута мање од тренутне војне потребе. Српске трупе су се повлачиле на нове положаје, очекујући пристизање артиљеријске муниције.

Одлуком Врховне команде, Друга српска армија, којом је командовао Степа Степановић у октобру 1914. се повукла из Мачве на северозападне обронке Цера. Повлачење је извршено у највећој тајности, а са војском је кренуо и народ.

Последња је из Богатића кренула команда Друге армије, која се за време борби налазила у главној улици, на месту где је седамдесетих година прошлог века саграђен вртић „Слава Ковић“.

Зато и главна улица у Богатићу данас поносно носи име славног војводе Степе Степановића!

С.Л.

Related Images: