Stepa Naslovna - Богатић има значајно место у биографији војводе Степе Степановића
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

Богатић има значајно место у биографији војводе Степе Степановића

pin - Богатић има значајно место у биографији војводе Степе Степановића

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

У време после Церске битке 1914. штаб Друге армије којом је командовао генерал Степа Степановић налазио се у Богатићу. Управо је овде 20. августа престолонаследник Александар уручио храбром генералу указ о унапређењу у чин војводе!

За заслуге у бици  на Церу, генерал Степа Степановић је унапређен у чин војводе. После  Радомира  Путника који је 1912. први промовисан у војводу, генерал  Степа Степановић је 20. августа 1914. постао други војвода. Указ о унапређењу му је уручен у Богатићу 20. августа 1914. године, јер се овде налазио штаб Друге армије којом је командовао (на месту где је данас вртић). Наиме,  после Церске битке Друга армија је заузела положаје на Дрини и Сави.

У Богатић је дошао престолонаследик-регент Александар Карађорђевић и саопштио генералу Степи Степановићу да је унапређен у чин војводе.

Портал Недељник http://www.nedeljnik.rs/moj-nedeljnik/pubnews/bogojevic/vojvoda-stepa-stepanovic/ забележио је ову анегдоту о Степи Степановићу, а односи се на време командовања из штаба у Богатићу.

Седећи пред зградом штаба, војвода је гледао како запрежним колима превозе хлеб за војску. Зауставио је кола и рекао возару да му дода један хлеб – да види какав је. Кад је пробао – згрозио се. Како и не би кад је у њему било и – песка! Љут као рис, војвода је тражио да одмах дође командант интендантуре, пуковник Михаило Петровић. Кад се овај јавио на рапорт, војвода је рекао:

– Зар песком храните моју храбру војску?!

Пуковник се извињавао – рекао је да није било брашна, па је био принуђен да жито узме директно са гувна, неочишћено, са земљом и песком…

– То није никакав разлог! – узвратио је војвода. – Зашто ме о томе нисте обавестили? Да сте то учинили, тражио бих од Врховне команде да хитно пошаље добро брашно. Има Србија довољно жита у резреви…

Никад више такав хлеб није дељен војницима.

А овако је састављен указ о унапређењу:

У ИМЕ

ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА

ПЕТРА I

по милости божијој и вољи народној
КРАЉА СРБИЈЕ

МИ

АЛЕКСАНДАР НАСЛЕДНИК ПРЕСТОЛА

На предлог Нашега Војног Министра, производимо:

у чин ВОЈВОДЕ, ђенерала Степана Степановића.

Наш Војни Министар нека изврши овај указ.

Ф/АО No 1348
20. августа 1914. године
У Богатићу.

АЛЕКСАНДАР с.р.

Министар Војни,
пуковник
Душан П. Стефановић с.р.

Related Images: