protest2 - Бадовинци: Протест пољопривредника на прилазу "Павловића мосту"
ИСТАКНУТО ТРАКА

Бадовинци: Протест пољопривредника на прилазу „Павловића мосту“

pin - Бадовинци: Протест пољопривредника на прилазу "Павловића мосту"

На граничном прелазу „Павловића мост“ данас око подне саобраћај је заустављен на десет минута, када је група од двадесетак пољопривредних произвођача из Бадовинаца тракторима блокирала прилазни пут. Они су ненајављено протествовали зато што им српски цариници на овом прелазу забрањују да из пограничног подручја у Републици Српској, где имају  земљу, у своје село уносе стоку, дрва и друге производе.

protest3 Gavric 300x400 - Бадовинци: Протест пољопривредника на прилазу "Павловића мосту"Kратком блокадом су, кажу, намеравли да скрену пажњу на проблеме које у последње време имају приликом преласка државне границе. Непосредно пре протеста, цариници Миленку Гаврићу нису дозволили да преко моста превезе једну крмачу.
Гаврић каже да је због прасића које је пренео у новембру и децембру против њега поднета кривична пријава и да је у притвору почетком године провео две недеље.
– Према нашим царинским прописима имамо право да преносимо наше производе и стоку из Босне у село. Проблеми су почели од недавно када је унутрашња контрола ухапсила поједине царинике зато што нас пуштају, а нас зато што преносимо. Мене су због прасића које сам пренео оптужили за кривично дело подстрекивања цариника који ме је пустио. И цариници, против којих немамо ништа, знају да по закону морају да нас пусте са робом преко границе, а када то учине њих хапсе. Нико нам не објашњава шта је по среди и зашто се према нама и цариницима тако поступа у последње време – каже Гаврић.

Цариници Федерације БиХ не праве проблем, тврди пољопривредник Синиша Славковић.
Protest 1 Slavkovic 300x225 - Бадовинци: Протест пољопривредника на прилазу "Павловића мосту"– Они нас на основу потврде коју је издао њихов Регионални центар из Тузле пуштају да превеземо оно што сме да се пренесе. Имамо већа права са босанске стране, него са наше јер нас наши цариници малтретирају. Рекли су нам да од своје управе нису добили допис да поседујемо земљу на другој страни реке и да имамо права да уносимо и износимо наше производе и репроматеријал. Полиција нам каже да ово није њихов проблем, већ царине и ми не знамо шта даље да радимо – каже Славковић.
Пољопривредници из Бадовинаца на левој обали Дрине, односно у Федерацији БиХ, поседују око пет хиљада хектара земље и пољопривредне објекте. Дуже времена није било проблема око транспорта пољопривредних производа преко границе.
Kраткотрајни протест је протекао мирно, у присуству полицајаца из полицијске станице у Богатићу, који нису интервенисали, а окупљени пољопривредници су се са својом механизацијом мирно разишли.
Д. Грујић

Related Images: