Srednja upis - ПРВЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ МАЧВАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
ИСТАКНУТО МОЗАИК ТРАКА

ПРВЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ МАЧВАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

pin - ПРВЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ МАЧВАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Srednja skola tabla 300x225 - ПРВЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ МАЧВАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Почеци средњег образовања у Богатићу везују се за реформу седамдесетих година и увођење усмереног образовања 1977. године. Те године је у Богатићу отворено издвојено одељење Гимназије „Вера Благојевић“ из Шапца.

Са стартом новог, усмереног образовања уместо ранијих општеобразовних школа (гимназија), средњих стручних и  популарних школа ученика у привреди и у Богатићу су први пут уписани средњошколци. Они су наставу похађали у Основној школи „Мика Митровић“, а наредне, 1978. године издвојено одељење је угашено и први средњошколци, или усмерењаци како су називани, добили су своју школску зграду. Те године је основана Средња школа за усмерено образовање „7. август“.

Решење о оснивању прве средње школе у Богатићу је 16. фебруара 1978. године донео тадашњи председник Скупштине општине Миодраг Баћановић. Тог дана је одржана заједничка седница Већа удруженог рада, Већа месних заједница и Друштвено-политичког већа, на којој су делегати одлучили „да се оснује средња школа у Богатићу“.

srednja osnivanje 300x400 - ПРВЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ МАЧВАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
Оснивачки акт Скупштине општине Богатић

Било је то време самоуправљања, па су и термини из решења које се налази у архиви школе и Општине данас многима неразумљиви.  Многи, посебно старији, као и ђаци који су похађали средњу школу у време када је на снази било усмерено образовање (до 1992. године), сећају се  делегатског система на чијим принципима је конституисана општинска власт,  самоуправних интересних заједница (СИЗ-ове), самоуправљања… Данашње генерације средњошколаца о томе слушају као историјском периоду из блиске прошлости, а савременици тог система (и политичког и образовног) су средовечни људи. Још један интересантан детаљ је назив школе. У то доба се обележавао 7. август као дан ослобођења у Другом светском рату, а Општина га славила као свој празник. Сходно времену и значају оснивања средњошколске установе, ово име није случајно изабрано.

Усмерено образовање се, у складу са реформом, спроводило у две фазе, кроз заједничке основе и усмеравање за стручна звања.

За изградњу, опремање и наставна средства Општина је као оснивач, према решењу, издвојила 9,5 милиона ондашњих динара, док је новац за рад обезбедио СИЗ усмереног образовања из Ваљева.

Школска година је почела 1. септембра, а до краја овог месеца је био одређен рок за конституисање школе. Радом школе, до завршетка конституисања руководила је матична комисија.

Sala srednja avgust 2017 300x180 - ПРВЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ МАЧВАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
Четири деценије без фискултурне сале

Првих четрдесет година и јесте и није дуг пут. Обележило га је доста промена, развој  и напредовање у складу са друштвеним променама и потребама, а ту негде, у одређеним периодима, подудариле су се и потребе ученика и својевремено развијене привреде.

Осим образовних профила, школа је мењала и називе, али је на срећу опстала као значајан чинилац не само на пољу образовања. Замислите данас варошицу без 600 младих људи који похађају ову школу. У данашњој средњој школи у Богатићу је младост Мачве.

Д. Грујић

Related Images: