Naslovna Prozor2 1210x630 - ЗА И ПРОТИВ: МОГУ ЛИ ДУШЕВНИ БОЛЕСНИЦИ БОЉЕ ДА ЖИВЕ У ЗАЈЕДНИЦИ?
ИСТАКНУТО ИСТИ СМО ТРАКА

ЗА И ПРОТИВ: МОГУ ЛИ ДУШЕВНИ БОЛЕСНИЦИ БОЉЕ ДА ЖИВЕ У ЗАЈЕДНИЦИ?

pin - ЗА И ПРОТИВ: МОГУ ЛИ ДУШЕВНИ БОЛЕСНИЦИ БОЉЕ ДА ЖИВЕ У ЗАЈЕДНИЦИ?

Иако је пре скоро петнаест година почео процес деинституционализације психијатријских установа, у Србији је урађено веома мало. Отпора има и међу лекарима који нису спремни да прихватају промене старе парадигме о неизлечивости меналних поремећаја. Италијанска искуства, презентована на међународним конференцијама у Богатићу и Шапцу, међутим, уверавају да је могуће смањивање броја болничких кревета у психијатријским болницама и установама, па и њихово затварање и да особе са менталним сметњама могу боље да живе и функционишу у заједници.

Од усвајања Стратегије заштите меналног здравља 2007. године, током њене десетогодишње примене до ове године, када се крајем године очекује усвајање новог програма о заштити менталног здравља, у Србији је учињен мали напредак у деинституционализацији психијатријских установа.

Prozor3 mali - ЗА И ПРОТИВ: МОГУ ЛИ ДУШЕВНИ БОЛЕСНИЦИ БОЉЕ ДА ЖИВЕ У ЗАЈЕДНИЦИ?
Некадашња психијатријска болница у Удинама данас је празна

Процес деинституционализације коче и стручна схватања лекара, психијатара и неуропсихијатара. Чини се да многи нису спремни да прихватају промену старе парадигме о неизлечивости менталних поремећаја, па и даље сматрају да је институционални третман незамењив у 21. веку.  

Психијатар др Борис Јовановић, начелник одељења психијатрије Опште болнице „Лаза К. Лазаревић“ истиче да је био збуњен у самом почетку, као и друге колеге.

– Вeрoвaтнo je у питaњу нeпoзнaвaњe свeoбухвaтнoг функциoнисaњa oвaквoг видa бригe o пaциjeнтимa. Кao штo сaм и сaм биo збуњeн у пoчeтку, тaкo и пojeдинe кoлeгe мoждa нису имaлe прилику дa сaглeдajу кoмплeтну слику. Aкo смo рaниje гoвoрили o тoмe дa трeбa пoвeћaти брoj бoлничких пoстeљa, кaкo сaдa супрoтнo причaмo дa трeбa смaњити? Штa сa пaциjeнтимa, штa ћe бити сa њимa? Свe су тo питaњa кoja су сe и мeни рaниje врзмaлa пo глaви дoк сe нисaм упoзнao, a нa крajу и увeриo кoликo кoристи дoнoсе зaштићeнo стaнoвaњe и днeвни бoрaвaк. Лeкaр психиjaтaр je нeкo кo кooрдинирa свимр и њeгoвa улoгa je нeприкoснoвeнa – истиче др Јовановић.

Међутим, дневне болнице, центри за ментално здравље у заједници, становање у заштићеним условима, социјална предузећа, дневни боравак и други ванинституционални облици подршке особама са менталним сметњама, јесу пут до деинституционализације психијатријских установа.

Овај процес, започет у Европи пре више од 40 година, у Србији је још увек у зачетку. О италијанском искуству се код нас доста зна, захваљујући стручњацима који често долазе у Србију и о томе говоре на конференцијама, од којих су најпосећеније организоване у Богатићу и Шапцу у организацији „Каритаса“.

Roteli1 589x630 - ЗА И ПРОТИВ: МОГУ ЛИ ДУШЕВНИ БОЛЕСНИЦИ БОЉЕ ДА ЖИВЕ У ЗАЈЕДНИЦИ?
Др Франко Ротели, психијатар

– У Италији je зaкoнoм 1978. укинутo пoстojaњe психиjaтриjских бoлницa дa би сe нaрeдних 20-aк гoдинa рaдилo нa тoмe. Дa би сe прeвaзишao прeтхoдни мoдeл функциoнсиaњa, пoтрeбнo je мнoгo вoљe, jeр су пoтрeбнe и пoлитичкe и друштвeнe и културoлoшкe прoмeнe. Кaдa су психиjaтриjскe бoлницe у Итaлиjи билe зaтвoрeнe, сви су били зaбринути, aли дaнaс тo вишe никoг нe зaбрињaвa зaтo штo су тe oсoбe пoкaзaлe дa мoгу дa живe дoбрo у зajeдници и oсeћajу сe бoљe, збoг чeгa сe и цeлa зajeдницa oсeћa бoљe. Пoкaзaлo сe дa дoбрo функциoнишу пoлитикe у кojимa никo ниje искључeн. Mи oвдe видимo oсoбe кoje би сe у прeтхoднoм врeмeну нaшлe у психиjaтриjским бoлницaмa, aли дoшлo je врeмe дa мoрaмo дa стaвимo тaчку нa тe устaнoвe и пoчнeмo сa инклузивним приступoм – рекао је др Фрaнкo Рoтeли, jeдaн oд нaслeдникa чувeнoг др Бaзaљe кojи je пoкрeнуo рeфoрму систeмa сoциjaлнe зaштитe Италији.

У Србији од 2005. године почиње процес деинституционализације, а још раније је почело оснивање дневних болница  у којима психотични болесници проводе део дана, имају индивидуалне и групне терапије и враћају се својим породицама. Онда је 2007. година усвојена Стратегија заштите менталног здравља којом је било предвиђено оснивање Центара за заштиту менталног здравља у заједници, у циљу смањења броја болесних који се хоспитализују у болницама и установама.

Међутим, са тек пет основаних Центара држава није добила прелазну оцену за овај сегмент реформе.

У болницама и психијатријским установама данас нема слободних места, а тек мали број болесних функционише у заједници.

Д. Грујић

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: