Naslovna slika Rad 1210x625 - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ
ИСТАКНУТО ИСТИ СМО ТРАКА

МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА НИСУ ПАЦИЈЕНТИ

pin - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ

– Боравак овде им јако пуно значи, овде је њихов живот много бољи, дан проводе квалитетније, активније, за разлику од раније када су живели пасивно. Ми смо ту да их подстичемо, непрестано им понављамо: Ти то можеш – каже социјална радница Сања Вуковић. Корисници у овом дневном боравку стичу и развијају животне вештине и самосталност. Овде се буди њихова креативност, подстичу истрајност и одговорност,  они овде стичу нова сазнања, развијају социјалне функције, друже се, славе празнике….

За годину и по, колико је протекло од отварања дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама „Свети Јован“ у Богатићу само један од двадесетак корисника је поново хоспитализован. Ово довољно илуструје колико је успешна мисија Каритаса да подршком болеснима у овом окружењу остварује њихово социјално укључивање.

Nisu pacijenti 960x720 - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ
Особе са менталним сметњама овде нису пацијенти (Фото: Д.Г.)

Опходећи се према корисницима као себи равнима, на шта су многи заборавили и у својим породицама где су их третирали као болеснике, чланови стручног тима  им посвећују сваки тренутак у току дана. Сви поштују утврђена правиле организације живота на имању и све функционише као у свакој  другој заједници.

– Уз терапију, веома је важна радна активност.Рад свима помаже.  Кaда имaмo нeки прoблeм или нaс нeштo тишти, пa упoслимo рукe, нeгдe нa тo и зaбoрaвимo, бaр приврeмeнo. Глeдaмo нaрoчитo дa aкo je кoрисник у лoшoj фaзи и имa ружнe мисли, дa гa штo вишe упoслимo, уз oбaвeзaн рaзгoвoр сa њим. Дeшaвa сe дa сaтимa рaзгoвaрaмо кaкo бисмо  дoшли дo рeшeњa нeкoг њихoвoг прoблeмa кojи мoждa изглeдa бaнaлaн, aли je зa њих вeлики. Tу смo дa их сaслушaмo, рaзумeмo и пoмoгнeмo. Чeстo су тo прoблeми и нeкe ситуaциje кoje дoнeсу oд кућe, билo дa je у питaњу сoциjaлни прoблeм, нeштo штo им нeдoстaje, или нeрaзумeвaњe oкружeњa. Рaзгoвaрaмo o свeму. Упућeни смo у њихoву ситуaциjу и живoт вaн Днeвнoг бoрaвкa, дoстa и зaхвaљуjући инфoрмaциjaмa кoje дoбиjaмo из службe Пoмoћ у кући пoштo je вeћинa нaших, и кoрисник oвe услугe. Такође, сaрaдњa сa пoрoдицaмa je jaкo вaжнa, и инфoрмaциje o пoнaшaњу кoрисникa мoрajу ићи у oбa смeрa – истиче социјална радница Сања Вуковић.

Deo proizvoda 960x720 - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ
Део производа које припремају корисници дневног боравка (Фото: Д.Г.)

Без обзира које је годишње доба, у пластенику увек има посла. У лето и јесен актуелни су послови у  воћњаку. Цео процес, од садње до брања више врста поврћа (паприка, парадајз, грашак, боранија…) обаве сами уз надзор стручног тима. Ту је и пчелињак. Радна окупација је појединим корисницима најзанимљивија, посебно када се убирају плодови у пластенику и воћњаку. Међутим, они су кадри и да косе траву, орезују воћке, пеку ракију, припремају ајвар, суве шљиве, праве сокове, сирупе, џемове, слатка…

Корисници у овом дневном боравку стичу и развијају животне вештине и самосталност. Овде се буди њихова креативност, подстиче истрајност и одговорност,  стичу нова сазнања, развијају социјалне функције.

– Мислим да је велики део корисника управо овде стекао веће самопоуздање и променио однос према свом окружењу. Боравак овде им јако пуно значи, овде је њихов живот много бољи, дан проводе квалитетније, активније, за разлику од раније када су живели пасивно. Ми смо ту да их подстичемо, непрестано им понављамо: Ти то можеш – додаје Сања Вуковић.

Sami kose travu - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ
Самостално брину о свом радном и животном простору (Фото. Д.Г:)

На сваком кораку се види да заиста све могу. Двориште је увек беспрекорно уредно, са чистим стазама, уређеним цветним лејама… Корисници га сами уређују уз подршку неговатељица и социјалних радника.  У  дневном  боравку мирише на свежину, све је педантно и укусно уређено и чисто. И најмања ситница је на свом месту. О хигијени целог простора сами брину, па ће после испијене кафе или чаја у време паузе шољице врло брзо бити опране, обрисане и сложене.

Видео: Производи са љубављу из Авлије отвореног срца

У магацинима се чувају сви производи које су корисници својим рукама створили. Долазе и купци, а корисници не пропуштају сајмове у Београду, Шапцу, Коцељеви, где продају тегле и флаше са укусним соковима, џемовима….

Сајам етно-хране  и пића у Београду, Фестивал зимнице у Коцељеви, Дани ракије у Шапцу… На свакој од ових манифестација корисници дневног боравка су излагали и продавали своје производе.

Na sajmu u Koceljevi 969x720 - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ
Социјална радница Сања Вуковић са корисницима дневног боравка на Фестивалу зимнице у Коцељеви (Фото: Каритас)

Њихово имање, Авлија отвореног срца, увек је отворено. За пролазнике и намернике. Угостили су велики број гостију из земље и иностранства на више стручних конференција, малишане из Предшколске установе у Богатићу, фолклорне ансамбле из више држава који су гостовали на Фестивалу фолклора…

Корисници нису само пасивни посматрачи. Они имају прилику да представе своје производе, баш као што су их направили. Сасвим су свесни да су њихових руку дело и да су их стварали пажљиво, са љубављу.

– То смо све ми спремили – поносно ће рећи.

Farbanje vaskrsnjih jaja 960x720 - МЕСТО ГДЕ ОСОБЕ СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА  НИСУ ПАЦИЈЕНТИ
За Ускрс корисници су фарбали ускршња јаја (Фото Д.Г.)

Социјална радница Сања Вуковић упознаје нас и са богатим друштвеним животом. Често, каже, излазе из круга дневног боравка. Осим одлазака на сајмове, организују се излети.

– Циљ нам је да их подстакнемо да буду отворенији и према људима из своје средине и према непознатима. У зимском периоду, када нема много пољских радова, организујемо разне радионице. Поједини корисници лепо певају, други сликају или пишу песме – додаје Вуковић.

Празници су посебни дани за свакога, па и за кориснике дневног боравка веома свечани тренуци. Увече великих празника, као што су Божић и Ускрс, као и пред нову годину, имање је испуњено емоцијама, размењују се поклони, честитке…

Д. Грујић

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: