Podela kanti - И ЛОШЕ НАВИКЕ УСПОРАВАЈУ ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ
ЗЕЛЕНА МАЧВА ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

И ЛОШЕ НАВИКЕ УСПОРАВАЈУ ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

pin - И ЛОШЕ НАВИКЕ УСПОРАВАЈУ ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ
BANER SUFINANSIRANJE 1 - И ЛОШЕ НАВИКЕ УСПОРАВАЈУ ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

У седам од четрнаест насеља у општини Богатић отпад из домаћинстава се организовано прикупља и одвози на регионалну депонију „Срем – Јарак“. До краја године, како су више пута најављивали из локалне самоуправе и преосталих седам насеља биће „покривено“ редовним и организовањем одношењем отпада. За одговорније управљање отпадом осим финансијских средстава потребна је и промена лоших навика.

У Богатићу је, захваљујући спровођењу пројекта Европске уније и средствима из предприступних фондова Европске комисије, све спремно за реализацију новог модела примарне сепарације отпада што је пионирски подухват од којег сви много очекују.

– Домаћинства, укупно 1849, добиће канте запремине 240 литара, док је за стамбене зграде и привредне субјекте обезбеђено 9 контејнера запремине 1,1 кубних метара. Они су намењени за одлагање такозваног сувог отпада који је погодан за рециклирање, као што су пластика, папир и картон, метал, гума, итд. За прикупљање стакла обезбеђено је 9 контејнера – кажу у ЈКП „Богатић“.

Као што смо објавили, у оквиру овог пројекта ЈКП „Богатић“ је добило нови камион смећар капацитета 20 кубних метара који ће пресовани отпад отпремати на регионалну депонију у Јарку.

Kontejner - И ЛОШЕ НАВИКЕ УСПОРАВАЈУ ЕФИКАСНО УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ
За одговорније управљање отпадом потребна промена навика

Како ће функционисати у пракси видеће се врло брзо пошто је у току подела канти и контејнера за прикупљање рециклабилног отпада у које се не сме одлагати остали кућни отпад.

Грађани су и до сада често у контејнере одлагали отпад за који нису предвиђени. Радници ЈКП „Богатић“ су приликом прикупљања отпада приметили у контејнерима старе кућне предмете, електричне уређаје, тепихе, клозетске шоље, угинуле домаће животиње и кућне љубимце…

Зато, да би овај унапређени пројекат управљања отпадом успео неопходно је да и грађани промене старе (лоше) навике и одговорније се односе и према отпаду и према животној средини.

Д.Г. – М.М.

Related Images: