Naslovna Dnevni boravak - "СВЕТА СОФИЈА" ЈЕ ЊИХОВ ДОМ
ИСТАКНУТО ТРАКА

„СВЕТА СОФИЈА“ ЈЕ ЊИХОВ ДОМ

pin - "СВЕТА СОФИЈА" ЈЕ ЊИХОВ ДОМ

Означени као особе са психичким проблемима, скрајнути су са редовних друштвених токова без права на достојанствен живот достојан једног човека. Са својим негативним искуствима додатно бивају одбачени и несхваћени, што још више погоршава њихову ситуацију. Због тога се у Дневном боравку „Света Софија“ придржавају принципа утемељеног на изворним хришћанским вредностима, трудећи се да свако буде саслушан, да свачији проблем буде барем схваћен и да свако буде прихваћен, као и да дан приближе дану који има свако од нас. Овако протиче један дан у Дневном боравку…

Дневни боравак у Шапцу „Света Софија“ удостојио је 78 особа током 7 година свог постојања. Особе са проблемима менталнoг здравља имају прилику да се, барем на кратак период, осете човеком. Иако се простор и атмосфера не могу описати довољно добро да се верно прикаже дух „Свете Софије“, може се барем описати како протиче један дан у овом дневном боравку за одрасле особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.

Свакога дана у Боравак долази између 15 и 20 корисника, према унапред предвиђеном плану долазака. Неки од њих долазе свакодневно, неки сваки други дан, неки пак једном седмично, све у зависности од потреба самог корисника и процене стручног радника. Сваки од тих дана има сличан распоред активности, који се огледа у добро испланираној сатници, али сваки за себе представља нов изазов. Сваки је исти и сваки је различит, јер је и свако од њих различит и индивидуа за себе. Поштујући индивидуалност корисника, запослени у обзир узимају његову целокупну личност и животну причу, његове добре и мање добре стране, могућности и потребе, жеље и навике. У складу са тим се и планирају активности. Све су осмишљене тако да поштују индивидуалност корисника, али и да истовремено доприносе побољшању квалитета његовог живота утичући на повећање самосталности у свакодневном животу.

IMG 879de5faf5fc175af5fc9319c2b76a8f V 840x630 - "СВЕТА СОФИЈА" ЈЕ ЊИХОВ ДОМ
Јутарње спортско-рекреативне активности у Дневном боравку

Дан почиње јутарњим обавезама уз спортско-рекреативне активности, које имају вишеструки циљ: да потпомогну дејство медикаментне терапије, да убрзају циркулацију и дају енергију и елан за остатак дана. Након тога је пауза за воћну ужину, којом се код корисника развијају здраве навике и здрави стилови живота, после које следи први блок активности.

Те активности су разноврсне и обухватају одржавање личне и хигијене простора, припрему једноставних оброка и колача, одржавање дворишта и хортикултуру, примарну и секундарну пољопривредну производњу, различите уметничке радионице, музичку, ликовну, литерарну, ткачку, кројачко-шнајдерску радионицу и многе друге. Корисници се деле у групе састављене од пет корисника, које воде сарадници. Сарадници су запослене медицинске сестре-техничари са лиценцом или неговатељи/це са положеном обуком који раде директно са корисницима. Они су веза између корисника и стручног радника који је задужен за координацију дневног боравка, организацију активности и контакт са другим институцијама и заједницом. Сарадници су пак кључни у реализацији планираних активности, јер воде групу и сваком кориснику помажу у делу у којем су потребни помоћ или подршка.

 Испланиране активности за добробит корисника

Италијански приступ у заштити менталног здравља у заједници који се промовише у раду са корисницима „Св. Софије“ поред уважавања сваког појединца огледа се у томе што сарадници ни на који начин нису издвојени од корисника. Они не носе униформе, једу заједно са корисницима, заједно пију кафу, поштују иста правила и што је најважније, нису им нити надређени нити раде за њих. Они заједничким снагама, надопуњујући једни друге, учећи једни од других, испуњавају одређене задатке у циљу оспособљавања корисника за самосталан живот.

Свака активност која је са великом пажњом планирана да би задовољила и потребе за осамостаљивањем и личне преференције корисника, контролисана је и временски ограничена. Стога, након првог блока активности следи део дана којем се сви много радују. То је пауза за кафу и слаткиш. То време се не користи само ради одмора, већ и да би се продискутовало о некој актуелној теми или мотивационој поруци. Овај део дана је битан јер корисници имају прилику да изнесу своје мишљење без бојазни да ће бити осуђивани или исмејавани. Осим тога, веома је користан јер на овај начин побољшавају своје вештине комуникације, начин изражавања, развијају критичко мишљење, доносе закључке и вежбају да заузимају и бране свој став. Након окрепљења и потребног одмора, сви су спремни и орни за наставак започетих активности. Свако се враћа својој радионици, које подразумевају максимално укључивање корисника, у складу са могућностима свакога од њих. Испланиране су тако да мотивишу корисника да се покрене, сагне, чучне, подигне руке… Да помогну корисницима да усвоје и развију навике и вештине које треба да им помогну да буду што самосталнији како би остали у својим кућама, породицама, у својој заједници. Испланиране су тако да свако, без обзира на инвалидитет, може да се осети корисним и равноправним чланом једне заједнице. Да се осети човеком.

Радост, задовољство, душевни мир…

Наредни део дана је предвиђен за ручак, после чега се радионице приводе крају, распрема се боравак, размењују се запажања и утисци све до поласка кући. Кући се иде пешке или организованим превозом, што је опет део рада на оснаживању корисника. У свом дану нађу времена и за прославе рођендана, обележавање битних датума и великих празника, излете, посете културним институцијама, шетње и одласке на сладолед… Радост у Дневни боравак и у срца свих оних који у њему бораве посебно унесе свако ко дође да их обиђе и посети, било којом приликом. Гостопримство и јединство коју осећају и показују, најбоље осликавају тежњу и успех у томе да Боравак свима буде као други дом, пун љубави, топлине, поштовања, радости и наде. Многима и први и једини. Често то и сами кажу када их питате шта је то што им се највише свиђа у Дневном боравку.

– Боравак овде ми улива сигурност. Довољно је да видим на који начин ми се неко обраћа, да је неко фер према мени. А овде поред тога имамо и љубазност и професионалност. Свакоме бих препоручила ако му треба утеха, ако пријатељи немају времена за њега, да дође и проба ову врсту специфичне атмосфере код нас – каже Оља.

Силвија је корисница од недавно, али је веома брзо осетила добронамерност корисника и запослених:

– Свиђа ми се радост коју овде видим, јер то немам у себи, и задовољство кад сам овде.

IMG b4adbc29523e3653365037eb4c7de3d4 V 1 473x630 - "СВЕТА СОФИЈА" ЈЕ ЊИХОВ ДОМ
Корисници уређују Дневни боравак

Свако од нас је саткан од искустава које смо стекли на свом животном путу, на који можемо мање или више да утичемо. Признаћете, већина нас може да утиче прилично на то у ком правцу ћемо се кретати. Ови људи углавном нису могли да утичу на ток свог живота. Означени као особе са психичким проблемима, скрајнути су са редовних друштвених токова без права на достојанствен живот достојан једног човека. Са својим негативним искуствима додатно бивају одбачени и несхваћени, што још више погоршава њихову ситуацију. Због тога се у Дневном боравку „Света Софија“ придржавају принципа утемељеног на изворним хришћанским вредностима, трудећи се да свако буде саслушан, да свачији проблем буде барем схваћен и да свако буде прихваћен, као и да дан приближе дану који има свако од нас.

Овде смо, ипак, осим структуре дана пробали да дочарамо и делић радости и ведрине, коју у целости можете осетити само ако проведете макар мало времена са њима у Боравку. Структура дана је битна, како би корисници имали рутину која је од великог значаја за ментално здравље и конкретне активности које доприносе осамостаљивању, али су битне и различитости и непосредности у том дану, како би свако могао да се осети уваженим и значајним, онаквим какав јесте. Све то скупа омогућава сваком кориснику „Свете Софије“ да живи у складу са собом. Да пита и да буде питан. Да каже. Да буде тужан и нерасположен. Да има лош дан и разумевање. Да има подршку и да буде подршка. Да осети радост и да буде прихваћен. Да живи достојанствено. Да буде човек.

Пројекат суфинансиран из буџета Града Шапца: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: