svadba7 1210x642 - "ХАЈДУЧКА СВАДБА" - ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

„ХАЈДУЧКА СВАДБА“ – ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ

pin - "ХАЈДУЧКА СВАДБА" - ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ

Играчи фолклорног ансамбла „Ђидо“, фијакеристи, свирачи и певачи оживели традиционалне свадбене обичаје на манифестацији „Хајдучко вече“

У лепоти свадбених обичаја старе Мачве с краја 19. века, управо како их је описао Јанко Веселиновић у својим романима и приповеткама, уживали су протеклог викенда посетиоци културно-туристичке манифестације „Хајдучко вече“.

Fijakeri svadba 1120x630 - "ХАЈДУЧКА СВАДБА" - ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ

Весели сватови у народним ношњама, опанцима и шајкачама у дванаест фијакера окићених ћилимима и везеним пешкирима су кренули да просе невесту. Топот коњских копита, шкрипа точкова, звуци хармонике и виолине и песма одјекивали су путем од Богатића до Дрине. Ко би други могао покварити добро расположење осим „хајдука“ који су свадбену поворку сачекали у бусији мало испред невестине куће. „Наоружана“ вилама, моткама, секиром и једним карабином хајдучка дружина је у Совљаку искочила пред сватове.

– Ми ћемо да их зауставимо и почастимо шљивовицом, погачом и медом, али ће домаћин морати да плати пролазак пошто журе по младу – прича вођа „хајдука“.

Hajducka busija 897x630 - "ХАЈДУЧКА СВАДБА" - ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ

„Хајдуци“ су били меког срца, а младожењин отац није жалио пара. Пао је договор, па су се почастили, заиграли коло и запевали, а потом наставили до невестине куће.

На капији су просци су поново заустављени. На корак до невестиног срца младожењу Михајла Љубинковића чекао је последњи изазов.

– Не можете у авлију док младожења не скине јабуку с дрвета. Такав је обичај – поручио је преко капије невестин отац.

Иако узбуђен због скорог виђења са својом драгом, младожења је на опште одушевљење из прве скинуо јабуку са јарбола високо уздигнутог у крошњи столетне липе.

– Узбуђен сам, једва чекам да изведу младу – каже младожења.

Mlada i drugarice 840x630 - "ХАЈДУЧКА СВАДБА" - ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ

На вратима куће младу чувају њена браћа и не пуштају је док девер не плати. Цењкали су се извесно време, нестрпљење је расло, а када је договор постигнут браћа су извела сестру. Прелепа невеста Нађа Васић је сишла међу сватове, умила се црвеним вином и ломила погачу,  а родитељи су је даривали дукатима и пожелели богатство и напредак у новом дому.

– Оваква свадба је наша традиција и негујемо је да се не заборави и покажемо младима – прича невеста. 

Уз старе песме у извођењу „Дубљанских лола“ и расположене свираче сватови су се веселили, а заљубљени младенци нису скидали погледе једно са другога.

Код младожењине куће невесту су послужили свекар и свекрва, а након што је пребацила јабуку и сито преко крова кршни младожења ју је зграбио у наручје и са осмехом унео у  кућу.

svadba11 1120x630 - "ХАЈДУЧКА СВАДБА" - ЛЕПОТА И РАСКОШ СТАРЕ МАЧВЕ

Стара Мачва и свадбени обичаји остају сачувани између корица романа и приповедака Јанка Веселиновића, а играчи фолклорног ансамбла „Ђидо“, фијакеристи, свирачи и певачи их једном годишње оживе на манифестација „Хајдучко вече“ коју организује Туристичка организација Богатића.

Све чешће млади парови у Мачви своје свадбено весеље организују као што су некада њихови далеки преци, у свечаној народној ношњи, а уместо у бесним аутомобилима до свештеника и матичара их возе фијакери.

Д.Г.

Related Images: