Pravnici Naslovna - Састали се "правници" из прве генерације усмереног у Богатићу -  нераскидиво пријатељство
ЖИВОТ ИСТАКНУТО МОЗАИК

Састали се „правници“ из прве генерације усмереног у Богатићу – нераскидиво пријатељство

pin - Састали се "правници" из прве генерације усмереног у Богатићу -  нераскидиво пријатељство

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

На један дан су зауставили време. У 1981. години, када су дипломирали као прва генерација „усмерењака“ у средњој школи у Богатићу, тада званој „Седми август“, у одељењу „правника“ или прецизно – правника и биротехничара. Од свих одељења прве генерације средње школе у Богатићу они једини на овај начин одржавају контакт и то последњих десет година.Pravnici1 300x225 - Састали се "правници" из прве генерације усмереног у Богатићу -  нераскидиво пријатељство

Ове године је дружење приређено код колебе Слободана Марковића, у пољу између Совљака и Глоговца. Само због тога он је два дана раније из Беча, где живи са супругом Слађаном, дошао у родни Глоговац. Као прави домаћини све су већ били припремили док школски другови нису почели да пристижу – потпаљена је ватра на роштиљу, сервиран сто, постављене клупе… Наравно, и музика са караокама, у ишчекивању да ће доћи и први глас „Распеване јесени“ Миладин (Познановић) од којег очекују да узме микрофон и загреје атмосферу прохладног јесењег дана.

Pravnici2 300x225 - Састали се "правници" из прве генерације усмереног у Богатићу -  нераскидиво пријатељство

Од 34 дошло је њих 11. Највише оних који су остали у завичају, Слободан  је дошао из Беча, Бошњаковић из Новог Сада… Размилела се генерација по Србији, региону, дијаспори. Многи су оправдали изостанак, као у школи.

 

Година од прошлог сусрета је брзо прошла. Пролетело време. Као и 36 година од како су матурирали. Данас су озбиљни људи, у најлепшим годинама. Присећају се уз осмех и са сетом тинејџерских дана и догодовштина из школских клупа и  са мудрошћу зрелих људи коментаришу ситуације урезане у памћење. Понешто се и заборавило, али и данас могу да се поносе како су скоро сви били одлични и да су од свих одељења прве генерације најуспешнији. Половина је завршила факултете, а мPravnici3 300x225 - Састали се "правници" из прве генерације усмереног у Богатићу -  нераскидиво пријатељствоноги  раде одговорне и друштвено признате послове.

Најважније је, кажу, да су сви, осим једне другарице, живи. Године стигле, младост  давно прошла, а пријатељство остало. И то је највредније у овој причи.

Растали су се до следећег сусрета, за годину дана, „негде између Госпојина“.

За четири године обележиће, како ваља и званично четрдесет година матуре.

Д. Грујић

 

Related Images: